ISUSOVAC NIKO BILIĆ U KRIŽEVCIMA ODRŽAO PREDAVANJE „ZAJEDNIŠTVO U MUČENIŠTVU SV. MARKA KRIŽEVČANINA I OTACA ISUSOVACA”

ISUSOVAC NIKO BILIĆ U KRIŽEVCIMA ODRŽAO PREDAVANJE „ZAJEDNIŠTVO U MUČENIŠTVU SV. MARKA KRIŽEVČANINA I OTACA ISUSOVACA”

U sklopu dvotjednih Dana sv. Marka Križevčanina u četvrtak 5. rujna u župi sv. Ane u Križevcima isusovac dr. Niko Bilić održao je predavanje „Zajedništvo u mučeništvu sv. Marka Križevčanina i otaca isusovaca”. Promišljao je o trojici svećenika ujedinjenih u zajedničkoj muci te je tražio njihove sličnosti.

Sv. Marka je predstavio kao osobu blisku isusovcima, koja se tijekom školovanja uključila u djelovanje Marijine kongregacije, kao čovjeka koji je živio u isusovačkom zavodu i studirao na isusovačkom sveučilištu. Po tome je, naglasio je dr. Bilić, isusovačka duhovnost bila u temeljima osobnosti sv. Marka mada je bio biskupijski svećenik. Njegovi sumučenici isusovci Poljak Melkior Grodziecki i Mađar Stjepan Pongracz dvije su godine bili zajedno u novicijatu i kasnije na studiju. Sva trojica su u Košicama mučeni i ubijeni zajedno jer pred vojskovođama kalvinima nisu željeli zatajiti svoju vjeru i odustati od katoličkoga djelovanja, podsjetio je dr. Bilić govoreći konkretno kakvo su teško mučeništvo trojica košičkih mučenika zajedno podnijela.

„Najprije su ih lažno optužili da su podmetnuli požar te su ih optužili za veleizdaju. Zatim su ih tri dana ostavili bez vode i hrane. Patre su odmah počeli mučiti, a Marka su, kao osobu koja je bila na važnoj crkvenoj funkciji, htjeli podmititi bogatim imanjem. Kada je to Marko odbio, jer je znao da se nikakvim materijalnim dobrom ne može kupiti ljubav prema Isusu, počeli su mučiti i njega. Palili su ih, pravili im opekotine po tijelu, odsijecali su im prste, ruke, noge, uši, na kraju su svoj trojici odrubili glavu. Bacili su ih u septičku jamu i nisu dali da ih se kršćanski pokopa, što je i za vjernike kalvine bilo previše”, ispripovijedao je dr. Bilić.

Istaknuo je da je mučeništvo košičkih mučenika, mada su ubijeni u 17. stoljeću, vrlo aktualno i danas jer živimo u vremenu u kojem se u Božje ime ubijaju ljudi. „U raznim se manjim  mučeništvima vježbamo svaki dan pomalo, ne postaje se mučenik tek tada kada treba dati život. Kod svakoga mučeništva mi se ne divimo mučenju, nego svjedočenju vjere po pitanju života, divimo se svjedočanstvu do kraja, samoostvarenju u potpunom davanju”, naglasio je dr. Bilić. Istaknuo je da je sv. Marko bio pravi Europljanin, svjestan svojega nacionalnog identiteta jer se potpisao kao Hrvat i da ga danas s pravom možemo zazivati zaštitnikom Hrvata u europskim integracijama.

„On je sa svojom subraćom isusovcima prinio mučeništvo u krajevima u kojima su sveta braća Ćiril i Metod započeli povijest Crkve sa željom da vjernici imaju svete knjige na vlastitom jeziku, a to znači puno ranije od reformatorskih ideja Martina Luthera”, napomenuo je dr. Bilić rekavši da su sva trojica poslušala Isusovu želju: Idite po svem svijetu i sve učinite mojim učenicima.

„Tri čovjeka – jedna misao, tri čovjeka – jedno srce. To su ključni naglasci mučeništva sv. Marka Križevčanina i otaca isusovaca jer su posvjedočili da vjera nije privatna stvar, ona je život i smrt čovjeka”, zaključio je na kraju predavanja dr. Niko Bilić.

Organizator predavanja bila je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” s križevačkim župama sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Članovi Udruge te zbor mladih „Crisinus” uoči predavanja održali su kraći glazbeno-poetski program „Svetom Marku Križevčaninu u čast”. Svemu je prethodilo misno slavlje koje je uz domaćeg župnika Stjepana Sovičeka predvodio dr. Bilić, a nakon predavanja održano je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.