MONS. MIKLENIĆ: SV. MARKO KRIŽEVČANIN I HRVATSKA PRED EUROPSKOM UNIJOM

MONS. MIKLENIĆ: SV. MARKO KRIŽEVČANIN I HRVATSKA PRED EUROPSKOM UNIJOM

U sklopu dana sv. Marka Križevčanina u Hrvatskom je domu u Križevcima u ponedjeljak 5. rujna 2011. glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić održao predavanje „Sveti Marko Križevčanin i Hrvatska pred Europskom unijom”.

Uvodno je mons. Miklenić rekao da je u Glasu Koncila još 2005., prije početaka pregovora Hrvatske s Europskom unijom, neformalno predloženo da sv. Marko bude nebeski zaštitnik i zagovornik hrvatskoga puta u europske integracije. Zatim je okupljenima protumačio što je to Europska unija, koje su njezine prednosti, a koji nedostaci i što su prednosti i nedostaci te institucije za Hrvatsku.

Europsku uniju kao nadnacionalnu zajednicu država u kojoj je danas 27 zemalja, u kojoj živi oko 5 milijardi stanovnika i u kojoj je službeno 20 jezika, idejno su oblikovali katolici Francuzi Robert Schuman i Jean Monnet, Nijemac Konrad Adenauer i Talijan Alcide De Gasperi. Mons. Miklenić je istaknuo da ta institucija pati od duboke krize vrednota, da je u njoj upitna demokratičnost i jednakopravnost (male države u EU parlamentu imanju najmanje 6 zastupnika, a velike najviše njih 96), da su u njoj prezamršeni pravni propisi (pravni poredak EU je ispisan na oko 170 tisuća stranica teksta, a hrvatski saborski zastupnici je usvajaju iako je nisu pročitali jer to niti nije moguće) te da je u službi krupnoga kapitala i da dovodi do rastakanja državnosti članica. Mons. Miklenić je rekao da Europska unija nema ustav jer ga građani pojednih država ne bi prihvatili pa je napravljen Lisabonski ugovor prema kojem zemlje članice gube mnoga obilježja vlastite državnosti.

Što se odnosa Hrvatske s EU-om tiče, mons. Miklenić je naglasio da Hrvatska nema alternative ulasku u EU, što je u startu bila prednost za drugu stranu u pregovorima kojih, rekao je predavač, niti nije bilo jer je Hrvatska mogla samo uzeti ili ostaviti ono što joj je Europska unija u tzv. pregovorima nametala. Pregovaralo se tek o proizvodnim kvotama, a prema dogovorenom Hrvatska će morati proizvoditi manje šećera nego što proizvodi danas, a ograničen joj je i razvoj vinogradarstva i maslinarstva. Kao prednosti ulaska Hrvatske u EU mons. Miklenić je naveo u prvoj fazi odljepljivanje od Balkana, poštivanje slobode Crkve i vjerskih zajednica, konkurentnost hrvatskih stručnjaka i proizvoda na cijelom EU tržištu, mogućnost putovanja bez putovnice i mogućnost kupovanja nekretnina na području cijele Europske unije. Najveća je dobit za Hrvatsku ta što će u Europskoj uniji morati postati pravna država u punom smislu te riječi – naglasio je mons. Miklenić.

O svemu se tome važno dobro informirati, rekao je predavač, no u Hrvatskoj su sadržaji pregovora obavijeni velom tajne, Lisabonski ugovor nije preveden na hrvatski jezik, a političari su namjestili ustav prema kojem manjina od 25 posto birača plus jedan glas može nametnuti svoj stav o pristupu u EU.

U drugom dijelu predavanja mons. Miklenić je kazao da pape vide Hrvatsku u Europskoj unijom kako bi svojom živom vjerom pridonosili specifičnom življenje katoličke vjere i širenju kraljevstva Božjega u vremenima kada se Europa formalno odriče svojih kršćanskih korijena. Pojasnio je da u toj specifičnoj zadaći Hrvatima uzor itekako može biti jedinstveni osviješteni Hrvat i Europljanin sv. Marko Križevčanin koji se svjestan svojega porijekla u rimskom Germanikumu gdje je studirao potpisao kao Croata – Hrvat, a da je u isto vrijeme odlično surađivao s drugim narodima pa je i glavu zbog vjernosti Crkvi 7. rujna 1619. izgubio u slovačkim Košicama s isusovcima Poljakom i Madžarom. Detaljno je mons. Miklenić obrazložio zašto nam sv. Marko može biti zagovornik identiteta i uzor u promicanju pravih vrednota jer je vlastitim životom dragocjeni primjer kako se u Europi čuva katolički i hrvatski nacionalni identitet.

Mons. Miklenića je, uz nazočnost križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, uvodno pozdravio dosadašnji križevački župnik Krešimir Žinić, a u glazbenom je dijelu nastupio zbor mladih „Crisinus”.

Predavanje je organizirala Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”.