ODRŽANO PREDAVANJE O ŠTOVANJU SV. MARKA KRIŽEVČANINA U KRIŽEVCIMA

ODRŽANO PREDAVANJE O ŠTOVANJU SV. MARKA KRIŽEVČANINA U KRIŽEVCIMA

U bogatom nizu sadržaja koje su ove godine uz svetkovinu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina 7. rujna te uz jubilej 15. godišnjice njegove kanonizacije priredili Bjelovarsko-križevačka biskupija, obje križevačke župe te Grad Križevci – posebno je bilo zapaženo predavanje „Štovanje sv. Marka Križevčanina u Križevcima” koje je održano kao dio Dana sv. Marka u petak 3. rujna 2010. u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane.

Istraživanja građe za tu temu, na molbu organizatora predavanja Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i Župe sv. Ane, prihvatio se prof. Željko Vegh, voditelj zbirke starih i rijetkih knjiga Gradske knjižnice u Zagrebu.

Na početku predavanja prof. Vegh je istaknuo da se o sv. Marku u hrvatskoj vjerničkoj i križevačkoj javnosti do vremena kanonizacije 1995. malo znalo i da se on tim novijim razdobljem nije bavio budući da je u izdanju Glasa Koncila, križevačkih župa, Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” i Grada Križevaca prošle godine objavljena knjiga „Sv. Marko Križevčanin – u prilozima Glasa Koncila”, koja obrađuje posebice to novije razdoblje štovanja sv. Marka, od 1995. do danas. „Neki su mislili pa i pisali da štovanje sv. Marka Križevčanina u Križevcima započinje tek proslavom 350. godišnjice mučeništva sv. Marka 1969. kada je u križevcima župnik bio Vito Cipriš, no štovanje najpoznatijega Križevčana započinje daleko ranije. Prve zapise o štovanju sv. Marka u Križevcima pronalazimo uz dan njegove beatifikacije 1905.”, istaknuo je prof. Vegh.

„Od tadašnjih hrvatskih tiskovina najopširnije je o tome događaju, kao i o tadašnjim svečanostima u Križevcima, izvještavao dnevni list ‘Hrvatstvo’ koji je izdavalo Hrvatsko katoličko tiskovno društvo s urednikom Franom Plevnjakom”, istaknuo je predavač rekavši da je prema pisanju toga lista već u predvečerje beatifikacije po glavnim križevačkom ulicama svirala gradska glazba, da je cijeli grad bio rasvijetljen te da su sve kuće bile okićene trobojnicama. „Na sam dan beatifikacije u 10 sati krenula je veličanstvena procesija iz župne crkve sv. Ane u povijesnu crkvu sv. Križa gdje je blaženi Mako dvije godine bio dušobrižnik, a gdje je misu u jutru beatifikacije služio narodni zastupnik i koprivnički župnk Stjepan Zagorac”, kazao je prof. Vegh iscrpno opisujući i druge svečanosti uz Markovu beatifikaciju, od svečanosti u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice, preko audijencije Hrvata predvođenih križevačkim grkokatoličkim biskupom Drohobeckim kod Svetog Oca u Vatikanu do pisanja ‘Katoličkog lista’ o događajima proslave beatifikacije.

Zatim je prof. Vegh uputio na zapise slavljenja blagdana bl. Marka 1925., kada se u Križevcima slavila i tisućgodišnjica hrvatskoga kraljevstva. Za tu je priliku, čulo se od predavača, tada istaknuti, a danas, na žalost, zaboravljeni katolički pjesnik Marko Soljačić napisao oratorij posvećen bl. Marku. Detaljno je prof. Vegh izlagao i o štovanju bl. Marka za vrijeme župnika Stjepana Kranjčića u Križevcima, od 1952. do 1968. Poslužio se svjedočanstvima Kranjčićevih i danas živih suvremenika koji su isticali da je župnik Kranjčić u najtežim komunističkim vremenima bio preteča kulta sv. Marka u Križevcima, da je na večernjicama neizostavno zazivao: bl. Marko Križevčanine, moli za nas, te da je Kranjčićev nasljednik Vito Cipriš na temeljima štovanja sv. Marka u Križevcima koje je u Križevcima 16 godina gradio župnik Kranjčić, 1969. priredio velebnu proslavu 350. godišnjice mučeništva sv. Marka, u vrijeme laganog odleđivanja odnosa između Vatikana i Jugoslavije. Tada je misno slavlje u Križevcima predvodio kardinal Franjo Šeper, a u toj je prilici i praizvedena dramska kronika ‘Marcus Crisinus’ autora Hrvoslava Bana. Detaljno je prof. Vegh izvijestio o sadržajima tih svečanosti tada već ispisanih na stranicama Glasa Koncila.

Na kraju predavanja organizatori su najavili da će predavanje u cijelosti biti objavljeno u sljedećem broju časopisa „Cris” Povijesnoga društva Križevci.

Predavača, koji trenutačno i uređuje knjižnicu župe sv. Ane, na početku i na kraju predavanja pozdravio je župnik domaćin Krešimir Žinić zahvalivši prof. Veghu za svako dobro koje je učinio za Križevce i križevački vjerski i kulturni život kroz mnoge dosadašnje godine.