PREDSTAVLJENA KNJIŽEVNA OSTVARENJA I OTVORENA IZLOŽBA

PREDSTAVLJENA KNJIŽEVNA OSTVARENJA I OTVORENA IZLOŽBA

U Hrvatskom domu u Križevcima u utorak su 22. travnja 2008. predstavljena književna ostvarenja posvećena župniku na glasu svetosti dr. Stjepanu Kranjčiću: bojanka „Župnik tješitelj” i slikovnica „Molitva od 10 kilometara” autorice Sonje Tomić, pripovijetka „U noći” Stjepana Tomića  te DVD s animacijama slikovnice i pripovijetke.

Potom je u Gradskoj knjižnici otvorena izložba „Križevačka duhovna literatura”. Svečanost knjige duhovnog sadržaja u starom kraljevskom gradu podno Kalnika održana je uz Dana Grada Križevaca, kao dio programa „Godine dr. Stjepana Kranjčića”, a u zajedništvu se je organizirali Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i Gradska knjižnica „Franjo Marković”.

Bojanka „Župnik tješitelj” u cijelosti donosi svjedočanstvo nekadašnje Kranjčićeve župljanke Katarine Đurinić o njenom doživljaju i proslavi sakramenta ženidbe u kojoj je njezin omiljeni župnik imao posebno važno mjesto. Slikovnica „Molitva od 10 kilometara” kroz osam poglavlja prikazuje vjernički put djevojčice Ane na način što priča započinje s isprikom odrasle Ane župniku na njegovu grobu u Križevcima što je iznevjerila njegove životne upute oko vjernosti Bogu i Crkvi. Odrasla se Ana potom mislima vraća u djetinjstvo i niže brojne i raznolike životne slike susreta i doživljaja sa župnikom, sve na temelju više svjedočanstva Kranjčićevih suvremenika. Autorica Sonja Tomić lijepe je, pitke, djeci bliske životne scene obogatila izvrsnim ilustracijama, kao i u pripovijetki „U noći” Stjepana Tomića. Pripovijetka je pisana kao niz Kranjčićevih sjećanja vezanih uz pastoralno djelovanje u Križevcima te kao osobni razgovor s Bogom pri povratku s ispovijedi bolesnika zadnje noći prije odlaska na liječenje s kojega se župnik Kranjčić nikada više nije vratio.

Sva tri izdanja u zajedništvu su objavili Glas Koncila i Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić” pa su djela predstavili direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, predsjednica Udruge Tanja Baran te urednik, križevački župnik Krešimir Žinić. Okupljenima su svoj doživljaj svetoga župnika prikazali i autori. Sonja Tomić je istaknula da joj je kroz iščitavanje više od 40 dosad prikupljanih uspomena Kranjčić postao tako blizak da ga je počela zvati našim župnikom Štefom, dok je Stjepan Tomić kazao da je Kranjčića doživio kao sveca koji se rađa jedanput u tisuću godina te kao najveću svetačku osobu u hrvatskoj povijesti.

Projicirano je i DVD izdanje slikovnice i pripovijetke u realizaciju kojeg su se, uz spomenute izdavače, uključili HRT- Radio Sljeme te Phenomedia d. o. o. Slikovnicu su na Hrvatskom radiju dramatizirali: Ana Baran, Tanja Baran, Sonja Tomić, Tomislav Baran i Dubravko Sidor, dok su pripovijetku kazivali: Tomislav Baran, Dubravko Sidor i Tomislav Šikić.

Kroz program je nadahnuto vodila Lejdi Oreb, odlomke je iz pripovijetke čitao Tomislav Baran, a glazbeno su program upotpunili Željka Marinović i Čedo Antolić izvedbom Antolićeve pjesme posvećene Stjepanu Kranjčiću koja je objavljena na mini nosaču zvuka pjesma posvećenih križevačkom župniku na glasu svetosti.

Izložbu „Križevačka duhovna literatura” predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj, prigodnu je pjesmu o svetom Marku Križevčaninu pročitala Zlata Majnarić, a samu je izložbu otvorio križevački gradonačelnik Branko Hrg izrazivši ponos što Križevci svakim danom imaju sve veći broj knjiga, posebice duhovnog sadržaja.