ZATVARANJE GODINE DR. STJEPANA KRANJČIĆA

ZATVARANJE GODINE DR. STJEPANA KRANJČIĆA

Svečanim euharistijskim slavljem i premijerom dokumentarnoga filma „Župnik križevački” Marija Raguža u Križevcima je na Uskrsni ponedjeljak 13. travnja 2009. završena Godina dr. Stjepana Kranjčića, križevačkoga župnika na glasu svetosti.

Misno slavlje

Koncelebrirano misno slavlje, uz više svećenika, đakona i bogoslova, u crkvi BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina predvodio je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

Govoreći o svetom križevačkom župniku spomenuo se 90. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 40. godišnjice smrti, o njemu kao o ponosu jer je bio integralni lik svećenika koji je proistekao iz njegova suobličenja s Isusom Kristom. „Kranjčić je molio sva tri otajstva krunice dnevno pa je bio pod stalnom zaštitom najvjernije zagovornice Hrvata, bio je i svećenik i patnik i zbog svega je postao i ostao ponosom svojih vjernika sve do danas”, istaknuo je biskup Pozaić rekavši da je Kranjčić postao duhovni magnet i kompas na moru života pitavši jesu li nam i danas potrebni uzori poput Kranjčića? „Stjepan Kranjčić napajao se nadahnućem za čovjekoljublje, rodoljublje i domoljublje, a to je vjera u uskrsloga Isusa”, zaključio je biskup Pozaić rekavši da je Uskrs iznenađenje za sve zločince. „Godina dr. Stjepana Kranjčića bila nam je dragocjena, bila nam je Božji blagoslov i Božje ohrabrenje”, poručio je biskup.

U molitvama vjernika molilo se da se Stjepana okruni čašću oltara, u popričesnom dijelu pjevana je „Pjesma o Stjepanu Kranjčiću” te su pročitani Kranjčićevi stihovi pod nazivom „Pričesna molitva”, a na kraju mise izmoljena je molitva za otvorenje procesa za proglašenje blaženim. U glazbenom su dijelu nastupili Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige, HPD „Kalnik” te Zbor mladih križevačkih župa.

Premijera filma

Zatim su se okupljeni preselili u križevački Hrvatski dom u kojem je premijerno prikazan dokumentarni film „Župnik križevački” scenarista i redatelja Marija Raguža kojem je u snimateljskom i montažerskom dijelu pomogao Damir Glavaš, dok je tekstualni dio pročitao spiker Tomislav Baran. Riječ je o 55-minutnom filmu koji je kombinacija izjava Kranjčićevih suvremenika i svjedoka, kontekstualizacije Kranjčićeva života i djelovanja u komunističkom vremenu u kojem je živio uz analizu nekoliko znanstvenika te Kranjčićeve nedavno pronađene poezije. Raguž je, predstavljajući film, kazao kako mu je 15 sati snimljenoga materijala bio izazov da od krhotina napravi zdjelu. Kranjčića je prozvao Sergejem Bubkom među svećenicima jer je uspješno preskakao preko mnogih prepreka vremena i okolnosti u kojima je živio. Istaknuo je da je vrijednost filma što donosi iskaze i dvije već preminule Kranjčićeve svjedokinje te da je više svjedoka u snimanju filma izreklo neke činjenice o Kranjčiću kojih se nisu sjetili dok su davali pisanu uspomenu na Kranjčića.

Uoči projekcije predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran zahvalila je suorganizatorima Godine i podijelila prigodne darove. Uime župe sv. Ane tom je prigodom govorio župnik Krešimir Žinić, uime župe BDM žaslosne i sv. Marka Križevčanina župnik Ivan Novak, uime Grada Križevaca gradonačelnik Branko Hrg  te uime Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren.