PREDSTAVLJEN ZBORNIK “STJEPAN KRANJČIĆ – ŽIVOT I DJELO”

PREDSTAVLJEN ZBORNIK “STJEPAN KRANJČIĆ – ŽIVOT I DJELO”

Predstavljanje knjige „Stjepan Kranjčić – život i djelo” održano je u srijedu 8. travnja 2009. u 19 sati u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima. O knjizi, koju u zajedništvu objavljuju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i „Glas Koncila”, govorili su urednik izdanja preč. Ivan Miklenić, recenzent prof. dr. Miroslav Akmadža, predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” mr. Tanja Baran i župnik župe sv. Ane u Križevcima vlč. Krešimir Žinić

Knjiga na oko 400 stranica, uz bogate fotografske doprinose, donosi iscrpan prikaz života i djelovanja križevačkoga župnika na glasu svetosti te okolnosti u kojima je djelovao. Riječ je o zborniku od 12 radova, ponajviše izvornih znanstvenih radova, sa znanstvenoga skupa koji je održan 5. travnja 2008. godine uz otvorenje Godine dr. Stjepana Kranjčića. U dodatku zborniku su i četiri rada s okrugloga stola posvećenoga dr. Kranjčiću održanog 7. svibnja 2009. te jedan rad koji je javno predstavljen u Križevcima 15. rujna 2008. godine.

Župnik Žinić izrazio je zadovoljstvo i ponos zbog ukoričenoga djela u izradi kojega je sudjelovalo mnogo ljudi pa sve nije bilo lako koordinirati. Svima je izrazio zahvalu te podsjetio i na ranije pokojnom župniku posvećene sadržaje te najavio završnu svečanost Godine dr. Stjepana Kranjčića na Uskrsni ponedjeljak 13. travnja uz misu koju će u 10 sati predvoditi pomoćni zagrebački biskup mons. dr. Valentin Pozaić te uz premijeru dokumentarnoga fima „Župnik križevački“ autora mr. Marija Raguža u 11 sati i 30 minuta u križevačkom Hrvatskom domu.

Mr. Baran knjigu je nazvala Kranjčićevom Biblijom koju će se moći nadopunjavati te o malim čudima koja su se događala od dana Kranjčićeve smrti, do osnutka Udruge, preko znanstvenoga skupa na koji su se svi pozvani odazvali, svi došli i svi predali radove. „Da bi Kranjčić bio jednoga dana proglašen blaženim, potrebno je pravo čudo za koje treba moliti i izmoliti ga”, istaknula je mr. Baran uputivši okupljene na prije nekoliko mjeseci utemeljenu Molitvenu zajednicu ‘Dr. Stjepan Kranjčić’ te potaknuvši na moljenje formulirane molitve za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića. Zahvalila je svim pomagačima u realizaciji Godine dr. Stjepana Kranjčića i uputila na buduće sadržaje Udruge.

Dr. Akmadža je istaknuo da knjiga progovara o svećeniku koji je bio vrhunski znanstvenik pa da mu je kao znanstveniku najprije bilo žao što taj čovjek nije nastavio sa znanstvenim radom, već se posvetio patoralu. „Ali da je ostao u znanosti, ostao bi jedan u nizu dobrih znanstvenika i mi danas ne bismo u rukama držali ovu knjigu, niti bismo se okupljali oko Stjepana Kranjčića koji je, očito je, bio poslan ljudima da bude s ljudima i među ljudima”, istaknuo je dr. Akmadža rekavši da bi knjigu o Kranjčiću na svojoj polici trebao imati svaki sadašnji i budući svećenik. Kazao je da je u svojem znanstvenom radu od ranije susretao ime dr. Kranjčića i da bi nakon budućih istraživanja knjiga o Kranjčićevu životu i djelovanju mogla biti još potpunija. Posebno važnim dr. Akmadža je nazvao prikupljene uspomene Kranjčićevih suvremenika i svjedoka.

Preč. Miklenić govorio je o nastanku zbornika, o ljudima koji su ga ostvarili te o temama koje su obrađene. Kazao je da zbornik prikazuje Kranjčićeve trenutke i okolnosti njegova djetinjstva, školovanja, kapelanskoga svećeničkog djelovanja, djelovanja na Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, dvogodišnjega progonstva u Hrvatskom Leskovcu te 16 križevačkih godina. „U zborniku je prikazan Kranjčićev znanstveni rad, njegova otkrivena književnost, njegovo vjeroučiteljsko djelovanje, njegova duhovnost i glas svetosti, u knjizi se doznaje o njegovu odnosu sa suvremenicima, a posebno s kardinalom Alojzijem Stepincem, doznaje se o komunističkim i ostalim društvenim okolnostima u kojima je živio i djelovao”, zaključio je preč. Miklenić izrazivši zadovoljstvo što je Glas Koncila nakladnik toj knjizi kao važnom dokumentu ne samo križevačke, već i hrvatske te katoličke prošlosti.

Kroz program je naahnuto vodila nekadašnja Kranjčićeva vjeroučenica mr. Renata Husinec, a u glazbenom je dijelu nastupio Zbor mladih križevačkih župa.