HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI KAO DUHOVNA PRIPRAVA ZA 12. OBLJETNICE RADIO MARIJE

HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI KAO DUHOVNA PRIPRAVA ZA 12. OBLJETNICE RADIO MARIJE

Euharistijsku proslavu 12. obljetnice Radio Marije u nedjelju 22. veljače 2009. iz radijskoga studija, uz glavnoga urednika o. Stjepana Fridla, predvodio je biskupski vikar za Zagreb Zvonimir Sekelj.

Toj proslavi, na kojoj se u radijskome studiju na misu okupilo nekoliko desetaka suradnika i poštovatelja Radio Marije, prethodila je trodnevna duhovna priprava osvećena hrvatskim svecima i blaženicima. Naime, u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i Radio Marije, a na tragu Dana hrvatskih svetaca i blaženika što su krajem siječnja održani u Križevcima, od četvrtka 19. do subote 21. veljače u večernjim se satima raspravljalo o hrvatskim duhovnim velikanima.

Prvu večer sv. Leopolda Bogdana Mandića predstavljao je provincijal franjevaca kapucina fra Ivica Petanjak, o bl. Mariji Propetog Isusa Petković govorila je s. Vianeja Kustura, a o bl. Ivanu Merzu laik Branko Korbar. Stihove posvećene tim velikanima čitao je spiker Tomislav Baran, a jednoipolsatnu raspravu vodila je Lejdi Oreb.

Druge večeri slušateljima je, koji su također sudjelovali u trodnevnim raspravama, predstavljen sv. Nikola Tavelić kroz riječi provincijala franjevaca konventualaca o. Đure Hontića, zatim bl. Augustin Kažotić o kojem je govorio o. Marijan Biškup te bl. Ozana Kotorska koju je predstavljala s. Slavka Sente. Stihove posvećene tim svecima čitala je glumica Mila Elegović, a kroz emisiju je vodio Branimir Stanić.

Treća i završna večer duhovne obljetničke priprave bila je posvećena sv. Marku Križevčaninu o kojem se čulo od Ivana Miklenića, bl. Graciji iz  Mula kojeg je predstavljao Anđelko Košćak te o bl. Alojziju Stepincu o kojem je govorio prof. dr. Miroslav Akmadža. I ti su velikani predstavljeni prigodnim stihovima književnika Danijela Načinovića, interpretirao ih je glumac Tomislav Martić, a kroz program je vodila Tanja Baran.