OTVORENA GODINA DR. STJEPANA KRANJČIĆA

OTVORENA GODINA DR. STJEPANA KRANJČIĆA

U Križevcima je u četvrtak 10. travnja 2008. svečano otvorena Godina dr. Stjepana Kranjčića, u  povodu 40. godišnjice smrti i 90. obljetnice rođenja toga velikana Katoličke crkve kojega križevački vjernici drže na glasu svetosti.

Misno slavlje

Svečano je euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ane, uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u koncelebraciji sa šesnaest svećenika, predvodio pomoćni zagrebački biskup dr. Vlado Košić. On je u propovijedi, podsjetivši na životopis omiljenoga župnika okupljenim Kranjčićevim poštovateljima koji su ispunili župnu crkvu rekao da je nekadašnji križevački župnik s puno mara, požrtvovnosti i s puno ljubavi vršio župničku službu i navješćivao Božju riječ te da ga zato ljudi pamte i nakon 40 godina. „Zato je i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana uzela ime po čovjeku koji, kao veliki križevački župnik, živi u uspomenama u dušama mnogih vjernika”, naglasio je biskup Košić osvrćući se na teškoće komunističkog režima u kojima su našla braća Kranjčić, stariji brat svećenik Matija koji je ubijen i mlađi Stjepan kojemu je sužen krug djelovanja. „Zbog nemogućnosti djelovanja u Zagrebu, Stjepan je završio u Križevcima u kojima se pokazao vrijednim pastirom koji je uvijek imao vremena za svoje ljude, bio neumoran propovjednik koji je satima pješačio do svojih župljana, ispovijedao, pričešćivao. Svjedoci poput Stjepana Kranjčića puno nam govore kad smo u teškim situacijama, a sam je Kranjčić pokazao kako ni za što drugo na svijetu ne bi mijenjao put prema Bogu”, zaključio je biskup Košić, zahvalivši Bogu za pastira Stjepana Kranjčića te izrekavši da njega uz Kranjčića veže to što potječu iz istoga mjesta – Petrijanca.

Biranim je riječima o Stjepanu Kranjčiću u pozdravima govorio i župnik križevačke župe sv. Ane Josip Vavrik. Pjevanje je pod misom predvodio župni zbor, a nakon euharistijske službe pročitana je i pričesna molitva koju je napisao i u „Našoj Gospi Lurdskoj” objavio sam Stjepan Kranjčić u svojoj bogoslovskoj dobi.

Polaganje vijenaca

Misnom slavlju na dan 40. godišnjice Kranjčićeve smrti prethodila je molitva i polaganje vijenaca na Kranjčićev grob Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i Grada Križevaca na križevačkome gradskom groblju. Prigodno je, uz nazočnost brojne djece, mladih i starijih križevačkih vjernika te hodočasnika iz drugih krajeva, govorio i molitvu prevodio župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Krešimir Žinić, a nastupili su Zagrebački bogoslovski oktet i Tomislav Baran.

Izložba

Nakon mise u križevačkoj je Gradskoj galeriji, u organizaciji križevačkoga Gradskog muzeja i Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić”, otvorena izložba „Fotografske uspomene na dr. Stjepana Kranjčića”. Na izložbi je prikazano više od 100 dosad prikupljenih fotografija na kojima je Kranjčić u mlađoj i starijoj dobi, sa župljanima i suradnicima, a mnoštvo je izloženih fotografija s Kranjčićeva velebnog i nikad više viđenog sprovoda. Izložbu, koju je nakon prigodnog dijela programa, otvorio biskup Košić, prati opsežan katalog u kojem je uz fotografije ispisana i Kranjčićeva biografija. Autor izložbe je ravnatelj Gradskog muzeja, koji je nedavno i naslikao hiperrealističnu veliku sliku Stjepana Kranjčića, Zoran Homen, a u skupljanju su fotografija sudjelovali Valentina Palošika, Željko Štubelj i mnogi drugi.

Okupljene je na otvorenju pozdravio i križevački gradonačelnik Branko Hrg i predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran, „Pjesmu o Stjepanu Kranjčiću” pjevali su Željka Marinović i Zagrebački bogoslovski oktet, dok je Tomislav Baran čitao isječke iz uspomena suvremenika o osobnosti, duhovnosti i svetosti dr. Kranjčića.

PRILOZI

Letak