PRIJEDLOG DA ULICA ILI TRG NOSE KRANJČIĆEVO IME

PRIJEDLOG DA ULICA ILI TRG NOSE KRANJČIĆEVO IME

Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”u ponedjeljak je 31. prosinca 2007. uputila prijedlog Gradu Križevcima da se isti obogati i iskaže nazivom jedne ulice ili trga imenom istaknutoga i neprežaljenoga križevačkog župnika dr. Stjepan Kranjčića te da mu na taj način Grad pokaže svoje priznanje za sve što je učinio za građane Križevaca.

„Dr. Stjepan Kranjčić tijekom svojega je pastoralnog i društvenog djelovanja u Križevcima od 1952. do 1968. godine ostavio neizbrisiv trag u duhovnom rastu mnogobrojnih Križevčana i drugih župljana, okupljao je i brinuo se o svećenicima križevačkog kraja, bio je duhovna i moralna vertikala cijeloga križevačkog kraja. Dr. Kranjčić je bio i istaknuti svećenik Zagrebačke nadbiskupije i cijele Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Od 1947. do 1950. godine bio je bilježnik Nadbiskupskoga duhovnog stola te tajnik biskupu Franji Salisu Seewisu koji je u odsutnosti kardinala Alojzija Stepinca upravljao Zagrebačkom nadbiskupijom. Svojim je neumornim tajničkim djelovanjem dao velik doprinos stabilnosti Katoličke Crkve u ono vrijeme.

Zbog mnogobrojnih svojih dobročinstva i življenja vrhunskih kreposti Križevčani dr. Stjepana Kranjčića i danas drže na glasu svetosti, a grob mu je na križevačkom groblju redovito okićen cvijećem i svijećama”, stoji između ostalog u prijedlogu koji je uime Udruge Gradu Križevcima potpisala predsjednica Tanja Baran.