90. OBLJETNICA KRANJČIĆEVE SMRTI I 40. OBLJETNICA SMRTI

90. OBLJETNICA KRANJČIĆEVE SMRTI I 40. OBLJETNICA SMRTI

Spomen misa za istaknutoga svećenika Zagrebačke nadbiskupije i neprežaljenoga križevačkog župnika dr. Stjepana Kranjčića služena je na dan 89. obljetnice Kranjčićevog rođenja, u srijedu 5. prosinca 2007. u križevačkoj crkvi sv. Ane.

Nakon mise članovi su Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” upoznati s programom Godine dr. Stjepana Kranjčića, koja će trajati od 10. travnja 2008. do 10. travnja 2009. u povodu 90. obljetnice Kranjčićevog rođenja i 40. obljetnice Kranjčićeve smrti.

Euharistijsko je slavlje, na kojem su sudjelovali brojni Kranjčićevi poštovatelji, predvodio župnik križevačke župe sv. Ane Josip Vavrik, a propovijedao je župnik križevačke župe Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina Krešimir Žinić.

Župnik Žinić je naglasio da se Božja proslava očituje preko ljudi, preko svetih i kreposnih ljudi kao što je bio Stjepan Kranjčić koji u svakom pogledu može biti primjer i poticaj. „Da je dr. Kranjčić uistinu zavrijedio pažnju pokazuje i situacija da i nakon 40 godina, kako se dr. Kranjčić preselio u vječnost, ne jenjavaju sjećanja na toga katoličkog velikana. Kad razgovaram sa starijima o Kranjčiću, oni ne izgovaraju puno riječi, ali im ozarena lica i suzne oči za Kranjčićem sve govore”, rekao je župnik Žinić, podsjetivši na mukotrpan Kranjčićev životni put, od trenutka kada je još kao dijete ostao bez majke, preko njegovog djelovanja kao savjetnika i tajnika na Nadbiskupskom duhovnom stolu, do progonstva iz Zagreba, da ne bi previše utjecao na biskupe, te nevjerojatno neumornog pastoralnog djelovanja u Križevcima u kojima je završio svoje svećeničko poslanje preselivši se u vječnost 10. travnja 1968., nakon operacije tumora na mozgu u Rimu.

Nakon mise na sjednici Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” predsjednica mr. Tanja Baran predstavila je program Godine dr. Stjepana Kranjčića te se osvrnula na dosad učinjeno. Zahvaljujući Kseniji Abramović i njezinoj sakralnoj galeriji hrvatskih umjetnika „Laudato” Udruga ovih dana dobiva logo, likovni identitet Godine dr. Stjepana Kranjčića i internetsku stranicu (www.udruga-drstjepankranjcic.hr). Upravo se snima pjesma posvećena Stjepanu Kranjčiću, priprema se slikovnica, Zoran Homen, najpoznatiji hrvatski slikar hiperrealist poznat po slici sv. Marka Križevčanina, završava sliku Stjepana Kranjčića, a pripremaju se i razni drugi materijali za Kranjčiću posvećenu godinu.

Godina će biti otvorena u Križevcima svečanim euharistijskim slavljem 10. travnja 2008. koje će predvoditi pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić. Tome će prethoditi znanstveni skup „Život i djelo Stjepana Kranjčića” na kojem će 5. travnja 2008. u Križevcima govoriti više od deset povjesničara. Godina dr. Stjepana Kranjčića obilovat će raznim kulturnim i duhovnim sadržajima tematski vezanim uz putove dr. Stjepana Kranjčića – izvijestila je mr. Baran.