UDRUGA ZA PROMICANJE ZNAMENITIH KRIŽEVČANA “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

UDRUGA ZA PROMICANJE ZNAMENITIH KRIŽEVČANA “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

U Križevcima je 1. listopada 2007. osnovana Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”.

Dan nakon osnivanja Udruge, 2. listopada 2007., izaslanstvo je Udruge u zajedništvu s križevačkim vjernicima položilo vijenac na Kranjčićev grob, a molitvu su predvodili križevački župnici Josip Vavrik i Krešimir Žinić. Cilj je djelovanja Udruge promicati život i djelo brojnih znamenitih Križevčana, od najpoznatijega – sv. Marka Križevčanina do mnogih znamenitih križevačkih ljudi današnjice.

Udruga je dobila ime po neprežaljenom križevačkom župniku dr. Stjepanu Kranjčiću koji je u Križevcima djelovao 16 godina, od 1952. do 1968. U Križevcima se on istaknuo nevjerojatnom duhovnošću, pastoralnom revnošću, karitativnošću, darežljivošću, gostoljubivošću, skromnošću, poniznošću i asketskim načinom života. I u ranijem se svojem djelovanju Kranjčić isticao svojim intelektualnim sposobnostima, bio je marljiv, kolegijalan, hrabar i beskompromisan. Rođen je u Petrijancu 5. prosinca 1918. Studirao je na zagrebačkom KBF-u, a za svećenika ga je 1943. zaredio nadbiskup Alojzije Stepinac. Najprije je kao kapelan službovao u Požegi pa u župi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu. Od 1947. do 1950. bio je bilježnik Nadbiskupskoga duhovnog stola te tajnik biskupu  Franji Salisu-Seewisu. U teškim i opasnim godinama rada u upravi Nadbiskupije držao je čvrstu liniju protiv svećeničkih udruženja i branio istinu o  nadbiskupu Stepincu, biskupima Salisu-Seewisu i Josipu Lachu. Kao svećenika izrazite Stepinčeve linije Udba ga 1950. izgoni iz Zagreba te mu zabranjuje boravak do 30 kilometara blizu Zagreba.

Zato od 1950. do 1952. Kranjčić djeluje kod časnih sestara karmelićanki u Hrvatskom Leskovcu, pastoralno pomaže kolegi Franji Kuhariću u župi Rakov Potok te završava doktorski studij na KBF-u. Kranjčić potom postaje križevački župnik, a djeluje i kao nadbiskupski ženidbeni sudac u Zagrebu. Kranjčić umire u Rimu 10. travnja 1968. od tumora na mozgu. I danas, gotovo 40 godina nakon smrti, Kranjčića mnogi smatraju svetim svećenikom, a grob mu je u Križevcima redovito okićen cvijećem i svijećama.

U Upravni su odbor Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” jednoglasno izabrani: mr. sc. Tanja Baran kao predsjednica, Željko Štubelj kao dopredsjednik, Valentina Palošika kao tajnica te Antun Blažinčić i velečasni Krešimir Žinić kao članovi. U Nadzorni su odbor jednoglasno izabrani: maestro Vladimir Kranjčević, mr. sc. Renata Husinec i dr. sc. Ljudevit Plačko.

Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” prvu godinu svojega djelovanja planira posvetiti ponajprije Kranjčićevim obljetnicama: godine 2008. Kranjčiću je 90. obljetnica rođenja i 40. obljetnica smrti. Udruga u zajedništvu s obje križevačke župe, župom sv. Ane i župom BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina te Gradom Križevcima planira otvoriti Godinu dr. Stjepana Kranjčića u sklopu koje se planiraju mnogobrojni i raznoliki duhovni, kulturni i humanitarni sadržaji.