PREDSTAVLJANJE ALBUMA „PJESME O STJEPANU KRANJČIĆU”

PREDSTAVLJANJE ALBUMA „PJESME O STJEPANU KRANJČIĆU”

IKA, 10. lipnja 2008.

Slušateljima Radio Sljemena, a posebno onima koji čekaju četvrtak navečer i emisiju Kajkavijanu, dobro je poznata novinarka Tanja Baran, Završila je studij kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala iz usmene književnosti, a trenutno priprema doktorski rad. Rekla je da nije sanjala o novinarstvu kao pozivu. Ono se dogodilo spontano nakon uspješnog prolaza na audiciji Radio Sljemena.

U četrnaest godina novinarskog rada zabilježene su njezine radijske autorske emisije Zagrebačka narodna škrinjica, serijal o popularnoj duhovnoj glazbi, zabavne emisije s tamburašima te razgovori, reporterska javljanja i reportaže iz života Crkve.

Iako već dugo živi u Zagrebu, trajno se voli s mjestom svojeg djetinjstva, Križevcima, rodnim mjestom sv. Marka, u kojemu sve odiše poviješću, kulturom i tradicijom i ugodnom atmosferom.

Kao suradnica Glasa Koncila godinama piše o aktivnim vjernicima laicima u Crkvi. Od djetinjstva je imala potrebu uz redovito pohađanje. vjeronauka i odlazaka na misu u Crkvi nešto dodatno raditi te tvrdi da joj nikad nije bilo teško angažirati se za opće dobro.

Predsjednica je Udruge za promicanje znamenitih Križevčana »Dr. Stjepan Kranjčić«, koja je osnovana prošle jeseni na inicijativu križevačkih vjernika laika, koji već četiri desetljeća odlaze na grob dr. Kranjčića, traže njegov zagovor i smatraju ga svetim svećenikom.

Nedavno je proglašena i Godina dr. Stjepana Kranjčića, da bi se široj vjerničkoj javnosti kroz različite programe približio njegov lik i djelo. »Živimo u vremenima kad se svećenicima broje mane, a rjeđe ističu vrline. Vrijedno je znati da baš iz laičkih redova dolazi inicijativa za promocijom jednog župnika.«

Nije ga stigla upoznati, ali mnogo je lijepoga čula o jedinstvenome, obrazovanom i cijenjenom svećeniku Stepinčeve linije, koji je u isto vrijeme bio duhovan, asketskih osobina, odličan vjeroučitelj i neumoran ispovjednik.

Njezini najveći uspjesi su, kako je rekla, kći Ana, suprug Tomislav te ispunjeno življenje svakodnevice u obitelji i na poslu.