UZ 90. OBLJETNICU ROĐENJA I 40. GODIŠNJICU SMRTI. ZAPOČELA GODINA DR. STJEPANA KRANJČIĆA

UZ 90. OBLJETNICU ROĐENJA I 40. GODIŠNJICU SMRTI. ZAPOČELA GODINA DR. STJEPANA KRANJČIĆA

Danica Čataj

Križevačke novine, 04/2008., str. 13.

Održavanje znanstvenog skupa „Život i djelo dr Stjepana Kranjčića” 5. travnja, a dan ranije i tiskovna konferencija također održana u velikoj gradskoj vijećnici u Križevcima, prethodile su službenom otvaranju Godine doktora Stjepana Kranjčića. Godina je otvorena 10. travnja svetom misom, na samu 40. godišnjicu Kranjćićeve smrti, koju je u župnoj crkvi svete Ane predvodio pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić i polaganjem vijenca na grob doktora Kranjčića na Gradskom groblju u Križevcima, a potom otvaranjem izložbe fotografija „Fotografske uspomene na doktora Stjepana Kranjčića” u Gradskoj galeriji.

Znanstveni skup „Život i djelo dr Stjepana Kranjčića”, uz predstavljanje internetske stranice Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr Stjepan Kranjčić”, okupio je u križevačkoj velikoj gradskoj vijećnici dvanaest predavača koji su, svaki kroz petnaestak minuta, govorili o Kranjčićevu životu i djelu. Magistar Damir Bobovec govorio je o Kranjčićevu djetinjstvu, školovanju i svećeničkom ređenju, osvrćući se i na crkvene i društvene prilike tog vremena. O Kranjčićevom svećeničkom djelovanju u Požegi, u župi svetoga Marka u Zagrebu, Nadbiskupskom stolu, njegovoj povezanosti s časnim sestrama karmelićankama u Hrvatskom Leskovcu i Rakovom Potoku govorio je doktor Stjepko Razum. Katolička crkva u počecima komunističke vladavine i snalaženje doktora Stjepana Kranjčića u tim okolnostima bila je tema o kojoj je govorio doktor Jure Krišto. Doktor Jure Šalković je govorio o znanstvenom i stručnom radu doktora Stjepana Kranjčića, a o Kranj-čiću, svećeniku Stepinčeva vremena i vojniku „Stepinčeve vojske” – doktor Juraj Batelja i profesor Željko Karaula. Profesor Josip Peklić govorio je na znanstvenom skupu o društveno – političkim i gospodarskim prilikama u Križevcima za vrijeme službovanja župnika doktora Stjepana Kranjčića od 1952. do 1968. godine uz poseban osvrt na odnos vlasti i Crkve. Magistar Đuro Škvorc je govorio o djelovanju doktora Stjepana Kranjčića u Križevcima. 0 Kranjčiću – vjeroučitelju i odgojitelju govorila je doktorica Valentina Mandarić. Doktor Stjepan Kranjčić i katolički tisak bila je tema o kojoj je govorio doktor Danijel Labaš, o duhovnosti doktora Kranjčića – magistar Anđelko Košćak, a o pogledu u svjedočanstva o glasu svetosti doktora Kranjčića, magistra Tanja Baran.

Znanstveni skup su organizirali Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić”, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ,,Dr Stjepan Kranjčić”, župa svete Ane, župa Blažene Djevice Marije Žalosne i svetoga Marka Križevčanina, Grad Križevci, ogranak Matice hrvatske i Povijesno društvo Križevci, u čije ime su sudionike pozdravili velečasni Krešimir Žinić, župnik u župi Blažene Djevice Marije Žalosne i svetoga Marka Križevčanina i magistra Tanja Baran, predsjednica Udruge. U glazbenom dijelu programa nastupili su Željka Marinović, Tomislav Baran i zbor mladih župe BDM i sv. Marka Križevčanina.

Program Godine dr Stjepana Kranjči-ća nastavljen je duhovnom obnovom koja je od 7. do 9. travnja održavana u župnim crkvama Majke Božje Koruške i svete Ane, a predvodili su je magistar Robert Šreter, magistar Domagoj Ma-tošević i magistar Antun Sente mlađi, uz glazbenu pratnju Daniele Sisgoreo-Morsan i Luke Balvana. Već 22. travnja program Godine dr Kranjčića nastavlja se predstavljanjem bojanke „Župnik tješitelj” i slikovnice “Molitva od 10 kilometara” autorice Sonje Tomić, te pripovijetke ,,U noći” autora Stjepana Tomića. Animacije slikovnice i pripovijetke prenesene su i na DVD, koji će također biti predstavljeni publici na promociji u podrumskoj drvorani Hrvatskoga doma od 19 sati i 30 minuta. Nakon ovog promocijskog programa na odjelu za odrasle Gradske knjižnice „Franjo Marković” otvara se izložba „Križevačka duhovna literatura” uz glazbeni nastup Željke Marinović i Čede Antolića. Ulomke iz slikovnice i pripovijetke čitat će Tomislav Baran.

7. svibnja u 18.30 na župnoj kući župe svete Ane bit će otkrivena spomen ploča posvećena doktoru Kranjčiću. U 19 sati bit će služena sveta misa, a potom od 19 i 30 na okruglom stolu u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma govorit će se o aktualnosti života i djela dr Stjepana Kranjčića. U glazbenom dijelu nastupit će Daniela Sisgoreo -Morsan. Organizatori su Družba Braća hrvatskog zmaja, župa svete Ane, Pučko otvoreno učilište Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ,,Dr Stjepan Kranjčić”.

Stjepan Kranjčić je rođen u Petrijancu 5. prosinca 1918. Župničku službu obavljao je u Križevcima od 1950. ostavljajući za sobom sveti svećenički trag. Umro je u Rimu 10. travnja 1968. godine. Pokopan je na Gradskom groblju u Križevcima, a njegov grob redovito je okićen cvijećem i svijećama. Vjernici drže da je živio i umro na glasu svetosti.