PRIZNANJE SVEĆENIKU UZORNA ŽIVOTA

PRIZNANJE SVEĆENIKU UZORNA ŽIVOTA

V.Č.

Glas Koncila, br. 16, 20. travnja 2008., str. 19.

 

Godina dr. Stjepana Kranjčića u povodu 40. obljetnice njegove smrti i 90. obljetnice njegova rođenja (Petrijanec 5. prosinca 1918 -Rim 10. travnja 1968) otvorena je u Križevcima u četvrtak 10. travnja misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Ane, polaganjem vijenaca i molitvom na grobu te otvaranjem izložbe fotografija u Gradskoj galeriji.

Uz koncelebraciju šesnaest svećenika, predvođenih župnikom križevačke župe sv. Ane Josipom Vavrikom,  misu jepredvodio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Vlado Košić. U propovijedi je istaknuo kako je hrvatski narod potreban svećenika poput dr. Stjepana Kranjčića. Više od šesto katoličkih svećenika ubijeno je u vrijeme i poslije Drugoga svjetskog rata. Medu njima je ubijen i Stjepanov brat dr. Ma-tija Kranjčić. »Stjepan Kranjčić je trpio jer mu je bio sužen krug djelovanja koji su mu ograničile ondašnje vlasti«, kazao je mons. Košić kao križevački župnik, prema svjedočenjima mnogih župljana, uvijek je imao vremena za svoje vjernike. »Zato je i udruga za promicanje znamenitih Križevčana uzela ime po čovjeku koji, kao veliki križevački župnik, živi u uspomenama u dušama mnogih vjernika.« Dr. Košić je istaknuo da postoje linije s kojih se ne smije povlačiti, jer čovjek mora imati vrijednosti u koje vjeruje. Takva vjera jamči budućnost »Dok zahvaljujemo za svjedoke vjere, gledamo u budućnost u ovo teško vrijeme koje je došlo u naše dane.« Citirajući kardinala Kuharica, mons. Košić je kazao da je u vrijeme komunizma bilo teško ali se znalo svoga neprijatelja, i to je bila frontalna borba. »Danas je teže vrijeme jer se ne zna s koje strane prijete opasnosti i zamke.«

Prije mise predstavnici Udruge za promicanje znamenitih Križevčana »Dr. Stjepan Kranjčić« i Grada Križevaca položili su vijence na Kranjčićev grob te uz molitvu zapalili svijeće. Župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Krešo Žinić podsjetio je da je prije 40 godina umro dr. Kranjčić od posljedica tumora na mozgu. »Ovaj današnji dan želimo iskoristiti da bismo odali priznanje tom velikom hrvatskom čovjeku koji je čitavoga svog života izgarao za svoj poziv. Živio je u teškim vremenima, a uvijek je bio neustrašiv i beskompromisan. Znao je nasljedovati Isusa Krista. To je činio kao svećenik i pastoralni djelatnik u Križevcima. Kroz 16 godina, koliko je proveo u Križevcima, prema svim ljudima pokazivao je kakav treba biti sluga Božji i onaj koji želi nasljedovati Isusa Krista«, kazao je župnik Žinić. Na grobu je spiker Tomislav Baran interpretirao jednu Kranjčićevu pjesmu a pjevao je Zagrebački bogoslovski oktet.

Poslije mise otvorena je izložba fotografija o dr. Kranjčiću koju je postavio Zoran Homen, ravnatelj gradske galerije pod nazivom »Fotografske uspomene na dr. Stjepana Kranjčića«. Prikupljeno je stotinjak fotografija od njegova mladenačkog doba, zatim kasnije kao mladog svećenika preko različitih događaja pa sve do njegova veličanstvenog sprovoda koji je ostao zapamćen medu mnogim Križev-čanima. Otvaranju izložbe prethodio je kratak program u kojem su pozdrave izrekli ravnatelj Homen, predsjednica udruge mr. Tanja Baran i gradonačelnik Branko Hrg, pjesmu skladanu u čast dr. Kranjčića izvela je Željka Marinović uz pratnju Zagrebačkoga bogoslovskog okteta koji je izveo i nekoliko drugih duhovnih skladba. Spiker Hrvatskoga radija Tomislav Baran uz Kranjčićevu pjesmu pročitao je i dijelove svjedočanstava o uzornom – kako kažu svjedoci – i svetačkom životu i djelovanju dr. Kranjčića, izabranih od pedesetak dosada prikupljenih.