ŽELE DA POSTANE BLAŽENIK

ŽELE DA POSTANE BLAŽENIK

Sergej Novosel

Večernji list, 4. travnja 2008.

 

Udruga za promicanje znamenitih Križevčana dr, Stjepan Kranjčić predstavila je program događaja godine nazvane prema tom svećeniku koji je u Križevcima službovao od 1952. do 1968. Velečasni Krešimir Žinić istaknuo je da ova godina nije slučajno odabrana kao Kranjčićeva jer se navršava 90. obljetnica rođenja i 40 godina od njegove smrti.

– Željeli smo izvući iz prošlosti svećenika o kojem vjernici i danas govore biranim riječima – kaže Žinić.
Stjepan Kranjčić u Križevcima je medu ljudima stekao glas svetosti, što je objasnila mr. Tanja Baran, predsjednica udruge.

– O njegovoj znamenitosti govori se sutra na znanstvenom skupu kojim počinje obilježavanje godine. Prikupili smo i 42 svjedočanstva ljudi koji potvrđuju da je Kranjčić bio kao svetac zbog svojih vrlina – ističe Baran. Ti dokumenti su jedan od uvjeta pokretanja procesa proglašenja Kranjčića blaženim, što je krajni cilj podsjećanja na njega. Kranjčić je bio začetnik kulta štovanja Marka Križevčanina, kasnije proglašenog svetim, pa udruga želi promicati i tog zaštitnika grada.
Od idućeg tjedna u Križevcima se nude izložbe, misna slavlja, predstavljanja književnih djela, CD-a, koncerti, web stranica i drugi sadržaji u čast svećenika koji je, ističu, bio primjer moralnosti.