BOG SE PROSLAVLJA PO LJUDIMA

BOG SE PROSLAVLJA PO LJUDIMA

Tanja Baran

Glas Koncila, br. 50/2007., str. 46

 

Spomen-misa za istaknutoga svećenika Zagrebačke nadbiskupije i neprežaljenoga križevačkog župnika dr. Stjepana Kranjčića služena je na dan 89. obljetnice Kranjčićeva rođenja, u srijedu 5. prosinca u križe-vačkoj crkvi sv. Ane. Nakon mise članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana »Dr. Stjepan Kranjčić« upoznati su s programom Godine dr. Stjepana Kranjčića, koja će trajati od 10. travnja 2008. do 10. travnja 2009. u povodu 90. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 40. obljetnice Kranjčićeve smrti.

Euharistijsko slavlje, na kojem su sudjelovali brojni Kranjčićevi poštovatelji, predvodio je župnik križevačke župe sv. Ane Josip Va-vrik, a propovijedao je župnik križevačke župe Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina Krešimir Žinić.

Župnik Žinić je naglasio da se Božja proslava očituje preko ljudi, preko svetih i kreposnih ljudi kao Što je bio Stjepan Kranjčić koji u svakom pogledu može biti primjer i poticaj. »Da je dr. Kranjčić uistinu zavrijedio pažnju pokazuje i situacija da i nakon 40 godina, kako se dr. Kranjčić preselio u vječnost, ne jenjavaju sjećanja na toga katoličkog velikana. Kad razgovaram sa starijima o Kranjčiću, oni ne izgovaraju puno riječi, ali im ozarena lica i suzne oči za Kranjčićem sve govore« -rekao je župnik Žinić podsjetivši na mukotrpan Kranjčićev životni put, od trenutka kada je još kao dijete ostao bez majke, preko njegova djelovanja kao savjetnika i tajnika na Nadbiskupskom duhovnom stolu, do progonstva iz Zagreba, da ne bi previše utjecao na biskupe, te nevjerojatno neumornog pastoralnog djelovanja u Križevcima u kojima je završio svoje svećeničko poslanje preselivši se u vječnost 10. travnja 1968, nakon operacije tumora na mozgu u Rimu.

Nakon mise na sjednici udruge »Dr. Stjepan Kranjčić« predsjednica mr. Tanja Baran predstavila je program Godine dr. Stjepana Kranjčića te se osvrnula na dosad učinjeno.

Zahvaljujući Kseniji Abramović i njezinoj sakralnoj galeriji hrvatskih umjetnika »Laudato«, udruga ovih dana dobiva logo, likovni identitet Godine dr. Stjepana Kranjčića i in-ternetsku stranicu (www.udruga-drstjepankranjcic.hr). Upravo se snima pjesma posvećena Stjepanu Kranjčiću, priprema se slikovnica, Zoran Homen, najpoznatiji hrvatski slikar hiperrealist poznat po slici sv. Marka Križevčanina, završava sliku Stjepana Kranjčića, a pripremaju se i razni drugi materijali za Kranjčiću posvećenu godinu. Godina će biti otvorena u Križevcima svečanim euharistijskim slavljem 10. travnja 2008. koje će predvoditi pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić. Tome će prethoditi znanstveni skup »Život i djelo Stjepana Kranjčića« na kojem će 5. travnja 2008. u Križevcima govoriti više od deset povjesničara. Godina dr. Stjepana Kranjčića obilovat će raznim kulturnim i duhovnim sadržajima tematski vezanim uz putove dr. Stjepana Kranjčića.