GRAD KRIŽEVCI, POKOJNI SVEĆENIK DR. STJEPAN KRANJČIĆ POVEZAO KRIŽEVČANE I PETRIJANČANE

GRAD KRIŽEVCI, POKOJNI SVEĆENIK DR. STJEPAN KRANJČIĆ POVEZAO KRIŽEVČANE I PETRIJANČANE

www.krizevci.hr

 

U povodu Godine istaknutoga križevačkog župnika dr. Stjepana Kranjčića, rođenog Petrijančana,  koja će u Križevcima trajati od 10. travnja 2008. do 10. travnja 2009., u  utorak 9. listopada u Velikoj su se vijećnici križevačkoga Gradskog poglavarstva susreli predstavnici Grada Križevaca i općine Petrijanec.

Želja je organizatora Godine: dviju križevačkih župa sv. Ane i  BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Udruge za promicanje znamenitih Križevčana «Dr. Stjepan Kranjčić» te Grada Križevaca da se program obilježavanja 5. prosinca 2008., na dan 90. obljetnice Kranjčićeva rođenja, preseli u Petrijanec.

Dogovoreno je da će u Petrijancu toga dana biti služeno svečano euharistijsko slavlje te da će Hrvatska Udruga Muži zagorskoga srca otkriti spomenik dr. Stjepanu Kranjčiću. Ranije će u Petrijancu, a nakon znanstvenoga skupa koji će početkom travnja biti održan u Križevcima, biti održano predavanje o dr. Stjepanu Kranjčiću, kako bi i Petrijančani doznali više o svojem važnom sumještanu koji je s vremenom postao zaboravljen. Petrijančani su pak prihvatili inicijativu Križevčana te su obećali da će se uključivati i u druge sadržaje koji će u sklopu Godine dr. Stjepana Kranjčića, u povodu 90. obljetnice njegova rođenja i 40. obljetnice smrti, sljedeće godine biti održavani u Križevcima.

Izaslanstvo Petrijanca predvodio je petrijanečki načelnik Vladimir Kurečić, općinski tajnik Stjepan Kosi te petrijanečki župnik Ivan Sakač. Hrvatsku udrugu Muži zagorskoga srca predstavljao je predsjednik mr. Rajko Fureš sa suradnicima.

U ime Križevčana Petrijančane je ugostio gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, dogradonačelnica Branka Špoljar, pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, križevački župnici Krešimir Žinić i Josip Vavrik te predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana «Dr. Stjepan Kranjčić» mr. Tanja Baran.

Susret je popraćen i izvedbom Križevačkih štatuta te dogovorom da će detalji proslave biti razrađeni na još jednom susretu Križevčana i Petrijančana u Petrijancu sredinom siječnja 2008.