IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU” ANTE MAMUŠE OTVORENA KOD FRANJEVACA KAPUCINA U GORNJOJ DUBRAVI

IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU” ANTE MAMUŠE OTVORENA KOD FRANJEVACA KAPUCINA U GORNJOJ DUBRAVI

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskog slikara Ante Mamuše svečano je otvorena u velikoj dvorani samostana sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi u četvrtak 11. svibnja 2017., dan uoči blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića. O izložbi su uz autora govorili gvardijan kapucinskoga samostana fra Juro Šimić, vlasnica galerije „Laudato” Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević.

Gvardijan Šimić izrazio je zadovoljstvo što se izložba posvećena najvećim hrvatskim duhovnim velikanima od prošle godine postavlja u samostanu u Gornjoj Dubravi. Ksenija Abramović govorila je o poticajima za intenzivnije štovanje hrvatskih svetaca i blaženika koje godinama kroz izložbu daju Laudato likovne galerije, Laudato portal i Laudato televizija, dok je prof. Stanko Špoljarić dao stručnu analizu izloženih radova.

U glazbenom je dijelu otvorenja nastupio VIS Laudato TV, a kroz program je vodila i nekoliko književnih radova posvećenih sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću pročitala predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” dr. Tanja Baran. Pripovijedala je o osam dosadašnjih godina manifestacije Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima te o izložbi koja se već nekoliko godina nakon Križevaca seli u više hrvatskih sredina, ponajviše u dominikanske samostane.

Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, u zajedništvu s kapucinskim samostanom organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”. Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti umjetnik Anto Mamuša izveo je u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” poznatoga hrvatskog slikara ponajprije je bila oblikovana za 8. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem mjeseca svibnja 2016. Zatim je izložba bila postavljena u rodnom gradu bl. Augustina Kažotića Trogiru, pa kod dominikanaca u Splitu i na Peščenici u Zagrebu.

Kod kapucina u Gornjoj Dubravi izložba će se moći pogledati do 11. lipnja 2017.