ODRŽAN 7. DJEČJI „KRANJČIĆ“

ODRŽAN 7. DJEČJI „KRANJČIĆ“

ODRŽAN 7. DJEČJI „KRANJČIĆ“

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 21. travnja 2018. održana je, kao dio Godine križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, završna svečanost 7. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Ruža svijeta“, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Čuvarica srca moga“. Nakon toga je dr. sc. Nada Babić u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala radionicu „Literarni i dramski pristup novozavjetnom tekstu“ za mentore, a učiteljice s. Pija Herman i Lucija Martinčić za učenike. Susret je završen posjetom knjižnici i muzeju križevačke grkokatoličke katedrale.

Susret su uime organizatora predvodili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran te koordinatorice natječaja i Susreta Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec, okupljene su pozdravili predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Ana Mušlek, a nazočili su viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivona Nakić-Vojnović, provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti prof. dr. Anto Gavrić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi Želimir Žuljević i križevački župnik Stjepan Soviček.

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Litanije novog doba“ osvojila učenica 8. razreda Katoličke osnovne škole u Požegi Magdalena Černušak (mentorica Romana Thür). Druga je nagrada za pjesmu „Bezgrješno začeće“ pripala Hani Boban (mentorica Romana Thür), učenici 8. razreda Katoličke osnovne škole u Požegi. Treću je nagradu osvojila učenica 2. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice  Leona Drvenkar (mentorica Ljiljana Rinkovec) za pjesmu „Mama“. Nagrade za poeziju učenicama i mentorima uime pokrovitelja „Glasa Koncila“, koji je i nakladnik zbornika najuspjelijih radova, uručio je glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic.

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Crveni karanfili Majčine ljubavi…“ osvojio Fabijan Vođinac (mentor Josip Galović), učenik 6. razreda Osnovne škole „Josip Kozarac” iz Slavonskog Šamca. Drugu je nagradu za rad „Majka ili majčinstvo?“ osvojila Hana Čukelj (mentorica Marica Balog), učenica 7. razreda Osnovne škole Sesvete, dok je treća nagrada pripala Petru Šarkanju (mentor Mario Šimudvarac), učeniku 6. razreda Osnovne škole Belec za rad „Gradnja utvrde Belecgrad“. Nagrade za prozu uime izdavačke kuće „Školska knjiga” uručio je Mirko Markota.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Visoko kraj Novog Marofa Anita Platnjak (mentor Tibor Martan) za igrokaz „Majka propovjednika”. Druga nagrada za igrokaz „Sretan broj male Ive“ pripala je Suzani Kunović (mentor Mario Šimudvarac), učenici 6. razreda Osnovne škole Belec, a treću nagradu za igrokaz „Najljepša mama“ osvojila je učenica 4. razreda Osnovne škole Retkovec iz Zagreba Iva Krešić (mentorica Dinka Mock). Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće „Verbum“ uručila im je Dubravka Cimić-Mores.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Majka“ osvojila je Helena Marčec (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 2. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Majka Terezija“ osvojio je Đulijano Horvat (mentorica Barbara Horvat), učenik 8. razreda Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe, dok je treću nagradu za rad „Šetnja s majkom“ osvojila Nina Grdan (mentorica Milica Herceg), učenica 1. razreda Osnovne škole Berek. Nagrade za likovno stvaralaštvo uime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti i televizije „Laudato” iz Zagreba uručila je Kristina Pasarić.

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručila Ruža Kraljik i Ogranka Matice hrvatske Križevci predvođenog predsjednicom mr. sc. Renatom Husinec.

Pokrovitelji završnoga susreta 7. „Dječjeg Kranjčića“ bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga i Prigorski Media d. o. o., a doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Red sestara bazilijanki hrvatske viceprovincije, Glazbena škola Alberta Štrige, Pučko otvoreno učilište i roditelji djece Osnovne škole Ljudevita Modeca.

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2017. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema ovogodišnjega natječaja bude Majka/majka. U Križevce je na natječaj pristigao 241 književni te 189 likovnih radova iz ukupno 89 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 215 učenika iz 79 škola te 19 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokazi) te je pristiglo 159 pjesmama, 72 prozna rada i 10 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 176 učenika iz 59 škola te 12 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pogledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 21. travnja 2018. nagrađena biti 24 rada, i to 18 književnih i 6 likovnih radova (3 glavne i 4 dodatne nagrade u žanru poezije, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru proze, 3 glavne nagrade i 2 dodatne u žanru igrokaza, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u kategoriji likovnih radova), 18 će književnih radova biti javno izvedeno, a 31 likovni rad bit će izložen na prigodnoj izložbi „Ruža svijeta”. Za objavu u zborniku „Čuvarica srca moga“ stručno je povjerenstvo izabralo 65 književnih i 31 likovni rad.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan deseti put.

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA