SPOMEN-SVEČANOST 51. GODIŠNJICE SMRTI STJEPANA KRANJČIĆA I ZATVARANJE GODINE STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA

SPOMEN-SVEČANOST 51. GODIŠNJICE SMRTI STJEPANA KRANJČIĆA I  ZATVARANJE GODINE STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA

SPOMEN-SVEČANOST 51. GODIŠNJICE SMRTI STJEPANA KRANJČIĆA I ZATVARANJE GODINE STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA

U Križevcima će u srijedu 10. travnja 2019. biti održana spomen-svečanost 51. godišnjice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića (1918. – 1968.) te će biti zatvorena Godina Stjepana Kranjčića koja je u povodu 100. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 50. godišnjice smrti trajala od 10. travnja 2018.

Spomen-svečanost započet će u 18.00 sati polaganjem vijenaca na Kranjčićev grob na križevačkom Gradskom groblju.

Zatim će sisački biskup Vlado Košić u 19.00 sati u crkvi sv. Ane predvoditi euharistijsko spomen-slavlje posvećeno Stjepanu Kranjčiću. Tom će prilikom biskup zatvoriti Godinu Stjepana Kranjčića. Misu će glazbeno animirati zbor župe sv. Ane.

U crkvi sv. Ane zatim će biti predstavljena knjiga „Rasijana ljubav. Stjepan Kranjčić u književnosti““ urednice dr. sc. Tanje Baran. O knjizi će uz urednicu govoriti v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Izabrane književne radove interpretirat će glumac Dubravko Sidor, a u glazbenom će dijelu programa nastupiti kantautorica Daniela Sisgoreo-Morsan.

Knjiga „Rasijana ljubav. Stjepan Kranjčić u književnosti“ izbor je poezije (i uglazbljenih stihova), proze (kratkih priča i putopisa te eseja) i dramskih oblika koju su u čast Stjepanu Kranjčiću napisali poznati hrvatski pisci. Tako su u knjizi objavljene 34 pjesme, 20 proznih ostvaraja te 4 dramska oblika. Predgovor knjizi napisali su bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak i sisački biskup mons. Vlado Košić. Izdavač knjige je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a nakladnik Glas Koncila.

Organizatori proslave Kranjčićeva spomendana su Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Pokrovitelji svečanosti su Grad Križevci i poduzeće KTC.

POZIVNICA

Naslovnica knjige