PREDAVANJE „DOPRINOS OGRANKA MATICE HRVATSKE U KRIŽEVCIMA ŠTOVANJU SV. MARKA KRIŽEVČANINA”

PREDAVANJE „DOPRINOS OGRANKA MATICE HRVATSKE U KRIŽEVCIMA ŠTOVANJU  SV. MARKA KRIŽEVČANINA”

PREDAVANJE „DOPRINOS OGRANKA MATICE HRVATSKE U KRIŽEVCIMA ŠTOVANJU SV. MARKA KRIŽEVČANINA”

Uz svetkovinu 400. godišnjice mučeničke smrti svetog Marka Križevčanina održano je u nedjelju 8. rujna 2019. u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima predavanje na temu „Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju svetog Marka Križevčanina”. Predavačica je bila mr. sc. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

Uvodnu je riječ održala Tanje Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, koja je organizator predavanja. Zatim su Tanja Baran i Martina Valec-Rebić pročitale stihove Danijela Načinovića i Milana Pavelića o sv. Marku.

Renata Husinec govorila je o ulozi Matice hrvatske u čuvanju nacionalnoga, osobito kršćanskoga identiteta hrvatskoga naroda. Predstavila je bogat doprinos koji je štovanju Marka Krizina Križevčanina dao križevački Ogranak Matice hrvatske prije i nakon kanonizacije: otisnuo je velik broj knjiga i publikacija, organizirao je znanstvene skupove, predstavljanje knjiga i kalendara, koncerte i druga događanja u čast svetom Marku.

U glazbenom dijelu nastupio je Zbor mladih Crisinus.

„Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju sv. Marka Križevčanina” naziv je predavanja predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mr. sc. Renate Husinec koje će biti održano na blagdan Male Gospe, u nedjelju 8. rujna 2019. u 20 sati u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima. Organizator predavanja je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”.

Tom će prigodom članovi Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” izvesti poetsko-glazbeni recital „Svetom Marku Križevčaninu u čast“. Pjevanje će animirati Zbor mladih križevačkih župa „Crisinus”.