SVI SVETI NA GROBU STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA

SVI SVETI NA GROBU STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA

SVI SVETI NA GROBU STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA

Na svetkovinu Svih svetih 1. studenoga 2019. križevački su se vjernici, predvođeni križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom, kapelanom Dominikom Jaićem te križevačkim grkokatoličkim župnikom Mihajlom Simunovićem te članovima Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, okupili na molitvi na grobu križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića na križevačkom Gradskom groblju.

Tom je prigodom župnik Soviček predvodio molitvu za sve križevačke župnike pokopane ne križevačkom groblju te za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića. Pjesmom je molitvu obogatio zbor križevačke župe sv. Ane. Sudjelovali su križevački gradonačelnik Mario Rajn, koprivničko-križevački župan Darko Koren, saborski zastupnik Branko Hrg te više predstavnika društveno-političkog života.

Molitvi na Kranjčićevu grobu prethodila je molitva kod središnjega križa.

Stjepan Kranjčić župnik je na glasu svetosti (Petrijanec, 5. 12. 1918. –  Rim, 10. 4. 1968.). Taj je glas zaslužio djelujući kao križevački župnik od 1952. do 1968. godine. Svjedočio je vrhunske kreposti na svom razinama života. Ranije je bio kapelan u Požegi i u zagrebačkoj župi sv. Marka te je djelovao kao bilježnik na Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu. Kao beskompromisnog svećenika Stepinčeve vojske Udba ga je 1950. godine protjerala iz Zagreba pa je najprije bio duhovnik karmelićankama u Hrvatskom Leskovcu, a nakon obranjenog doktorata iz kanonskoga prava postao je župnik u Križevcima.