OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU“ KOD DOMINIKANACA NA ZAGREBAČKOJ PEŠČENICI

OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU“ KOD DOMINIKANACA NA ZAGREBAČKOJ PEŠČENICI

OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU“ KOD DOMINIKANACA NA ZAGREBAČKOJ PEŠČENICI

Retrospektivna izložba ”Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”, u organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti ”Laudato”, Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić” i Samostana bl. Augustina Kažotića, otvorena je u utorak 18. veljače 2019. u tome samostanu na Peščenici u Zagrebu.

Riječ je o putujućoj izložbi koja ovoga puta donosi radove više likovnih umjetnika koji su bili autori samostalnih izložaba na dosadašnjim manifestacijama ”Dana hrvatskih svetaca i blaženika”, a koji se od 2008. godine održavaju u Križevcima. Riječ je o djelima: Branimira Dorotića, Maje Vidović, Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri, Hrvoja Marka Peruzovića, Ante Mamuše i Ivane Ćavar.

Tom je prilikom  direktorica “Laudata” Ksenija Abramović istaknula da su se tijekom ovih deset godina na izložbi, koja je bila u nekoliko hrvatskih gradova, mogla vidjeti 172 djela.

“Rekla bih da to nije samo izložba, to je više od izložbe. Njome smo htjeli potaknuti hrvatski narod da bude bliže sa svojim svecima i blaženicima, da ih bolje upozna, da se njima više moli. Svaki umjetnik je na jedan svoj poseban način dao obol liku sveca i, kako sami kažu, zadatak nije bio lagan jer je samoj slici trebalo dodati ono nadnaravno, ono sveto. Svaki od njih u tome je uspio”, zaključila je Ksenija Abramović.

Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić rekao je da je ovogodišnja izložba rezime do sada prijeđenog puta, a odabrano je po nekoliko slika od svakog umjetnika koji su doživljajem i slikarskom vještinom prikazali te “divne moralne vertikale i primjere ljubavi Krista u našem narodu”. Riječ je o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, sv. Marku Križevčaninu, sv. Nikoli Taveliću, bl. Alojziju Stepincu, bl. Ivanu Merzu, bl. Katarini Kosača – Kotromanić, bl. Ozani Kotorskoj, fra Anti Antiću, slugi Božjem Petru Barbariću te Širokobriješkim mučenicima i Drinskim mučenicama.

Izložbu je otvorio provincijal hrvatskih dominikanaca fr. Slavko Slišković, a u dvorani dominikanskoga samostana na zagrebačkoj Peščenici može se razgledati do Uskrsa. Nakon toga, izložba će biti postavljena u dvorani kapucinskog samostana sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

Na otvorenju, koje je moderirala predsjednica Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran,  rečeno je da će organizaciju izložbe, nakon ovog desetog izdanja, preuzeti Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovcu, koje već priprema novu izložbu.