ZAVRŠEN 9. DJEČJI „KRANJČIĆ” U KRIŽEVCIMA

ZAVRŠEN 9. DJEČJI „KRANJČIĆ” U KRIŽEVCIMA

ZAVRŠEN 9. DJEČJI „KRANJČIĆ” U KRIŽEVCIMA

Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u subotu 25. travnja 2020. objavili su rezultate natječaja na 9. Susretu hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te su javnosti predali zbornik najuspjelijih radova „Stijena mog života“.

Završna svečanost 9. „Dječjeg Kranjčića“, koja je, uz Dan grada, na taj dan trebala biti održana u Križevcima, zbog pandemije korona virusom (COVID-19) nije održana. Organizatori i pokrovitelji zato će zbornike, priznanja, zahvalnice i nagrade učenicima i mentorima poslati poštom. 

 U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Divno je tvojim djetetom se zvati“ osvojio učenik 8. razreda Osnovne škole „Josip Kozaracˮ iz Slavonskog Šamca Fabijan Vođinac (mentor Josip Galović). Druga je nagrada za pjesmu „Tatek mi je jenput pripovedal” pripala Gabrijelu Božiću, učeniku 6. razreda iz Križevaca. Treću je nagradu osvojila učenica 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice Marta Škvorc za pjesmu „Otec na sim jezikima” (mentorica Ljiljana Rinkovec). Nagrade za poeziju učenicama i mentorima darovao je pokrovitelj „Glas Koncila”, koji je i nakladnik zbornika.

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Cijeli je život advent…“, kao i za poeziju, osvojio Fabijan Vođinac, učenik 8. razreda Osnovne škole „Josip Kozaracˮ iz Slavonskog Šamca Fabijan Vođinac (mentor Josip Galović). Drugu je nagradu za rad „Čežnja“ osvojio Jakov Baričević, učenik 6. razreda Osnovne škola Poliklinike SUVAG iz Zagreba (mentorica Zrinka Šimunović), dok je treća nagrada pripala Šimunu Ćužeu, učeniku 3. razreda Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ iz Požege za rad „Kazna ili nagrada – sve je to ljubav mog tate” (mentorica Irena Ivetić). Nagrade za prozu darovala je Naklada Ljevak.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Vinica Barbara Kušinec za igrokaz „Tata, a morem iti na puanučku?“ (mentorica Andrijana Kušinec). Druga nagrada za igrokaz „Otac Male Kraljice” pripala je Eleni Šturbek, učenici 6. razreda Osnovne škole Visoko kraj Novog Marofa (mentor Tibor Martan), a treću nagradu za igrokaz „Snaga molitve“ osvojila je učenica 6. razreda Osnovne škole Visoko Marta Klimpak (mentor Tibor Martan). Nagrade za žanr igrokaza darovala je „Školska knjiga“.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Moj tata” osvojila je Nikolina Ževnar, učenica 1. razreda Osnovne škole Rovišće (mentorica Renata Koprivnjak). Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Sigurne u rukama dobroga oca” osvojila je Nela Horvat, učenica 2. razreda Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice (mentorica Sanja Brkić), dok je treću nagradu za rad „Zajednička sreća” osvojila Filipa Šimić, učenica 3. razreda Osnovne škole Dore Pejačević iz Našica (mentorica Marina Mihalj). Nagrade za likovno stvaralaštvo darovala je nakladnička kuća „Verbum“.

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade izdavačkih kuća Alfa i Profil Klett. Pokrovitelji natječaja 9. „Dječjeg Kranjčića“ bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i KTC.

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2019. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema ovogodišnjega natječaja bude Otac/otac.

U Križevce je na natječaj pristiglo 126 književnih radova te 120 likovnih radova iz ukupno 62 škole s područja cijele Republike Hrvatske.

Na književni natječaj javilo se 117 učenika iz 47 škola te 7 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokazi) te je pristiglo 80 pjesmama, 38 proznih radova i 8 igrokaza.

Na likovni natječaj javilo se 111 učenika iz 36 škola te 14 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.

Članovi stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva (za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić, Jasna Šego i Vojmil Žic; za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić, Tomislav Buntak i Vojmil Žic), nakon što su pročitali i pregledali radove koji su im dostavljeni bez podataka o autorima, donijeli su odluku o rezultatima ovogodišnjega natječaja.

Povjerenstvo je odabralo širi izbor radova koji su ušli u ovaj zbornik (59 književnih radova i 24 likovna rada) te uži izbor radova koji su nagrađeni (16 književnih i 6 likovnih radova).

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan dvanaesti put.

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

ZBORNIK