ODRŽANA SPOMEN-SVEČANOST STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA 2022.

ODRŽANA SPOMEN-SVEČANOST STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA 2022.

ODRŽANA SPOMEN-SVEČANOST STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA 2022.

Trodjelnim programom u Križevcima je na Cvjetnicu u nedjelju 10. travnja 2022. održana spomen-svečanost 54. godišnjice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića (Petrijanec, 5. 12. 1918. – Rim, 10. 4. 1968.).

Svečanost je započela na križevačkom gradskom groblju gdje je molitvu na Kranjčićevu grobu predvodio carevdarski župnik i križevački kapelan Dominik Jaić. Kranjčićeve su stihove, koje je on pisao u svojim bogoslovskim danima, čitale članice Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Zatim je ravnatelj Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu karmelićanin dr. sc. o. Vinko Mamić u župnoj crkvi sv. Ane predvodio euharistijsko spomen-slavlje posvećeno Stjepanu Kranjčiću. Propovijed je posvetio patnji, spojivši patnju Isusa Krista u Velikom tjednu s patnjom Stjepana Kranjčića, naglasivši da nitko nije pošteđen patnje, da ju iskuse i pravedni i nepravedni. „Svi smo iskusili patnju. Sreli smo se sa stvarima koje nismo željeli, a koje su bile bolne. Patnju zato želimo izbjeći, a ne možemo. Kako nismo stvoreni za patnju, želimo pobjeći od nje“, rekao je dr. Mamić podsjetivši na to kako je i Isus molio Oca da ga mimoiđe patnja, ako On to želi. „Što je muka veća, to se više predajemo Kristu u molitvi. Krist razumije našu nemoć jer je on sve to doživio na svojoj koži. Zato nas i može zagovarati kod Oca. Tako je bilo i sa Stjepanom Kranjčićem. Patio je jer su mu ubili brata svećenika, jer su ga tlačile komunističke vlasti, zato su ga časne sestre karmelićanke skrivale. U Križevcima je poslije izgarao za ljude, razbolio se od tumora na mozgu i premlad umro. Samo si zamišljati možemo koliko je pretrpio u svemu tome. Prošao je veliku patnju, umro je u patnji. Umro je na glasu svetosti  i zato nas može zagovarati“, zaključio je o. Mamić.     

Uvodno je predvoditelja mise pozdravio križevački župnik Stjepan Soviček, a zahvalno na kraju mise predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Glazbeno je misu animirao Zbor mladih „Crisinus“.

Učenici 2. a razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci, uz mentorstvo učiteljice Lucije Martinčić, nakon mise su izveli poetsko-glazbeni recital „Stjepanu Kranjčiću u čast“. Pročitali su slikovnicu o Stjepanu Kranjčiću „Molitva od 10 kilometara“ Sonje Tomić, interpretirali su nekoliko Kranjčićevih pjesama, zapjevali su i pjesmu „Cvijeće za dr. Kranjčića“, a na kraju su i izveli nekoliko uspješnih radova što su ih djeca iz različitih hrvatskih krajeva poslala na popularni „Dječji Kranjčić“, jedini nacionalni natječaj za dječje duhovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u RH. Za svoj su uspješan nastup dobili darove organizatora, slikovnice, pripovijetke i DVD-ove vezane uz život Stjepana Kranjčića, oblikovane za dječji uzrast.

Organizatori proslave Kranjčićeva spomendana bili su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.