IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU“ S. ZDRAVKE SPOMENKE MILIĆ OTVORENA U BRESTOVCU OREHOVIČKOM

IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU“ S. ZDRAVKE SPOMENKE MILIĆ OTVORENA U BRESTOVCU OREHOVIČKOM

IZLOŽBA „HRVATSKI SVECI I BLAŽENICI U NAŠEM NARODU“ S. ZDRAVKE SPOMENKE MILIĆ OTVORENA U BRESTOVCU OREHOVIČKOM

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice s. Zdravke Spomenke Milić, otvorena je u ponedjeljak 6. svibnja 2024. godine u Brestovcu Orehovičkom, u prostorima Osnovne škole Stjepana Radića. Povod je bila svetkovina zaštitnika tamošnje župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, drugoga kanoniziranog hrvatskog sveca. Sudjelovali su deseci mještana, a potporu su, u naglašenoj atmosferi duhovnosti i zajedništva, pružili vodeći ljudi crkvenih, civilnih i obrazovnih vlasti te sredine.

Prigodni je govor u ime domaćina izrekao ravnatelj škole Zdenko Kobeščak pozdravljajući  načelnika općine Bedekovčina Darka Bana, kao i orehovičkog župnika Josipa Bana. Izrazio je zadovoljstvo što je izložba drugi put stigla u njihovu sredinu uoči svetkovine njihova zaštitnika sv. Leopolda. Zato je na osobit način zahvalio zagorskom sinu Antunu Senteu koji je izložbu drugi put doveo ljudima uz koje je odrastao.

Zatim su mons. Sente i likovni kritičar Stanko Špoljarić predstavili projekt i samu izložbu. Program je kao cjelovečernji umjetnički doživljaj obogatilo pjevanje i sviranje domaćih glazbenika, školskoga zbora, Ive i Lucije Bejuk te interpretacija duhovne poezije profesora Željke Meštrović Kruhak i Jasmina Pristušeka.

Izložbu je otvorio najpoznatiji promicatelj štovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatskoj franjevac kapucin Jure Šarčević, koji se prije nekoliko godina pobrinuo i za dolazak tijela sv. Leopolda u Hrvatsku, izrazivši radost što su i sv. Leopold i izložba tako dobro primljeni u zagorskoj sredini.

Programom je moderirala Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ koja je u zajedništvu sa Školom i Nacionalnim svetištem pridonijela organizaciji svečanosti. Pozvala je okupljene na početak novoga izložbenog ciklusa koji je povjeren akademskom umjetniku Branimiru Dorotiću, a koji započinje u četvrtak 23. svibnja na otvorenju 16. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ umjetnički je prikaz proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika te više onih za koje se vode procesi beatifikacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj autorica s. Zdravka Milić pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih s osnovnim podacima.