NAJAVA ZAVRŠNE SVEČANOSTI 4. DJEČJEG “KRANJČIĆA”

NAJAVA ZAVRŠNE SVEČANOSTI 4. DJEČJEG “KRANJČIĆA”

U Križevcima će u subotu 25. travnja 2015. biti održan 4. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

logoSvečanost će započeti u 10.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, predstavljanjem zbornika „Tvoja sam svijeća…”, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova „Mi smo svjetlo Kristovo” te dodjelom nagrada. Od 13.30 sati glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic te učiteljice s. Marinela Anđa Garić i Suzana Balić u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu”, a od 14.30 sati planira se turistički obilazak Križevaca.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan sedmi put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema četvrtoga natječaja, budući da je u Katoličkoj Crkvi u tijeku Godina posvećenoga života, bude posvećenost Bogu i ljudima.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2014., pristiglo je 185 književnih te 109 likovna rada iz 65 škola u Republici Hrvatskoj. Na književni natječaj javio se 158 učenika iz 49 škola te 24 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te je pristiglo 100 pjesama, 78 proznih radova i 7 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 85 učenika iz 33 škole te 14 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 25. travnja 2015. nagrađen biti 21 rad, 13 će književnih radova biti javno izvedeno, a 20 likovnih radova bit će izloženo na izložbi„Mi smo svjetlo Kristovo”. Za objavu u zborniku „Tvoja sam svijeća…” stručno je povjerenstvo izabralo 67 književnih i 20 likovnih radova.

Organizatori 4. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, pokrovitelji su nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Alfa, Verbum i Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, a pokrovitelji dodatnih nagrada su Naklada Ljevak, Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica te Hrvatska dominikanska provincija.

Doprinos organizaciji Susreta daju križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Turistička zajednica Križevci, Dom za starije i nemoćne osobe Novak, Grafocentar d. o. o. i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

PRILOZI

Plakat
Pozivnica
Program

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.