ODRŽANA ZAVRŠNA SVEČANOST 4. SUSRETA HRVATSKOGA DJEČJEGA DUHOVNOGA STVARALAŠTVA “STJEPAN KRANJČIĆ”

ODRŽANA ZAVRŠNA SVEČANOST 4. SUSRETA HRVATSKOGA DJEČJEGA DUHOVNOGA STVARALAŠTVA “STJEPAN KRANJČIĆ”

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 25. travnja 2015. održana je završna svečanost 4. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Mi smo svjetlo Kristovo”, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Tvoja sam svijeća…”. Nakon susreta glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic u križevačkoj je Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održao okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu” za mentore, a učiteljice s. Marinela Anđa Garić i Suzana Balić za učenike. Susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.

Poezija

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „On svijetli stalno u dnu tvoje duše” osvojila Lana Biljan (mentorica Verica Špehar-Vratarić), učenica 8. razreda Osnovne škole „Matija Antun Reljković” iz Cerne. Druga je nagrada za pjesmu „Kruh naš svagdašnji” pripala Luciji Rutar (mentor Šimun Pavlović), učenici 5. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Duge Rese. Treću je nagradu osvojila učenica 8. razreda Osnovne škole Sveti Martin na Muri Eva Perčić (mentorica Anđelka Klemenčić) za pjesmu „Dok zvono me prati”. Nagrade za poeziju nagrađenim je učenicama i mentorima uime pokrovitelja Glasa Koncila, koji je i nakladnik zbornika, uručio v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

Proza

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Golub nade” osvojio Ante Bazina (mentorica Silvana Bampa-Listeš), učenik 7. razreda Osnovne škole „Neorić – Sutina” iz Neorića. Drugu je nagradu osvojila Marta Kunštić (mentor Saša Špoljarić), učenica 6. razreda Osnovne škole „Đuro Ester” iz Koprivnice za prozni rad „Moja učiteljica”, dok je treća nagrada pripala Ani Čapek (mentorica Valentina Jurišić), učenici 8. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca. Nagrade za prozu uime izdavačke kuće „Alfa” uručila je urednica za hrvatski jezik Nada Babić.

Igrokazi

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 7. razreda Osnovne škole Visoko Diana Pavliček (mentor Tibor Martan) za igrokaz „Biser”. Druga nagrada za igrokaz „Rita” pripala je Nikolini Pavliček (mentor Tibor Martan), učenici 7. razreda Osnovne škole Visoko, a treću nagradu za igrokaz „Pitanje” osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Petrijanec Magdalena Lukaček (mentorica Željka Rabuzin). Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće Verbum uručila je voditeljica zagrebačke knjižare Dubravka Cimić-Mores.

Likovno stvaralaštvo

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Mi smo svjetlo Kristovo” osvojila je Rozalija Kušinec (mentorica Ružica Štimec), učenica 1. razreda Osnovne škole Vinica. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Klanjamo se Bogu – poštujmo sve oko sebe, širimo mir, dobrotu, blagost, sreću…” osvojila je učenica 6. razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica Katarina Petranović (mentorica Ksenija Marincel), dok je treću nagradu za rad „Na križu” osvojila Ivana Bašek (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 3. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Nagradu za likovno stvaralaštvo uime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” iz Zagreba uručila je voditeljica odnosa s javnošću Ines Smrk.

Dodatne nagrade

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručila promotorica Ruža Kraljik, dok je svim nagrađenima u ime Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te Hrvatske dominikanske provincije CD/DVD redovničke himna „Hvala redovnika” Redovničkoga band aida te strip o sv. Dominiku uručio dominikanski provincijal Anto Gavrić. Tom su prigodom domaćini i o. Gavrić najavili da će tema sljedećega, 5. Dječjeg „Kranjčića” biti snaga R(r)iječi i sv. Dominik u povodu 800 godina dominikanskoga reda.

Pokrovitelji završnoga susreta 4. Dječjeg Kranjčića bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Turistička zajednica Križevci, Dom za starije i nemoćne osobe Novak, Grafocentar d. o. o. i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

Susretu su uime organizatora nazočili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran, a okupljene su pozdravili križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović i župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček.

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2014. godine. Na poziv organizatora Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, koji su, budući da u Katoličkoj Crkvi traje Godina posvećenoga života, predložili da tema ovogodišnjega natječaja bude posvećenost Bogu i ljudima, u Križevce je pristiglo 185 književnih te 109 likovnih radova iz ukupno 65 škola iz cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 158 učenika iz 49 škola te 24 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Kako je natječaj obuhvaćao tri žanra, pristiglo 100 pjesama, 78 proznih radova i 7 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 85 učenika iz 33 škole te 14 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 25. travnja 2015. nagrađen biti 21 rad, 13 će književnih radova biti javno izvedeno, a 20 likovnih radova bit će izloženo na prigodnoj izložbi „Mi smo svjetlo Kristovo”. Za objavu u zborniku „Tvoja sam svijeća…” stručno je povjerenstvo izabralo 67 književnih i 20 likovnih radova.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.