NAJAVA ZAVRŠNE SVEČANOSTI 5. SUSRETA HRVATSKOGA DJEČJEGA DUHOVNOGA STVARALAŠTVA “STJEPAN KRANJČIĆ”

NAJAVA ZAVRŠNE SVEČANOSTI 5. SUSRETA HRVATSKOGA DJEČJEGA DUHOVNOGA STVARALAŠTVA “STJEPAN KRANJČIĆ”

U Križevcima će u subotu 23. travnja 2016. biti održan 5. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

Svečanost će započeti u 10.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima predstavljanjem zbornika „Vatra dominikanske riječi”, javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova „Ljubav prema istini” te dodjelom nagrada. Od 13.30 sati profesorica Ljilja Vokić i učitelj Ozren Bogdanović u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu”, a od 14.30 sati planira se turistički obilazak Križevaca.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan osmi put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema petoga natječaja – budući da je u Katoličkoj Crkvi u tijeku proslava jubileja 800 godina Reda propovjednika – dominikanaca – snaga R(r)iječi i sveti Dominik.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2015., pristiglo je 156 književnih te 104 likovna rada iz ukupno 66 škola iz cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javio se 151 učenik iz 47 škola te 17 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te je pristiglo 90 pjesama, 55 proznih radova i 11 igrokaza. Na likovni natječaj javio se 91 učenik iz 36 škola te 13 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pogledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 23. travnja 2016. nagrađeno biti 20 radova, i to 14 književnih i 6 likovnih radova (3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru poezije, 3 glavne i 2 dodatne nagrade u žanru proze, 3 glavne nagrade u žanru igrokaza, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u kategoriji likovnih radova), 14 će književnih radova biti javno izvedeno, a 24 likovna rada bit će izložena na prigodnoj izložbi „Ljubav prema istini”. Za objavu u zborniku „Vatra dominikanske riječi” stručno je povjerenstvo izabralo 64 književna i 24 likovna rada.

Organizatori 5. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatska dominikanska provincija, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, pokrovitelji su nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Alfa, Verbum i Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, a pokrovitelj dodatnih nagrada je Naklada Ljevak.

Doprinos organizaciji Susreta daju križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara, Dječji vrtić „Blažena Hozana Kotorska” Zagreb, Pučko otvoreno učilište Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Turistička zajednica Križevci, Zvečevo d. d. i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

PRILOZI

5. Dječji Kranjčić 2016. – Plakat
5. Dječji Kranjčić 2016. – Pozivnica
5. Dječji Kranjčić 2016. – Program

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.