PRVI SUSRET UDRUGE “DR. STJEPAN KRANJČIĆ” S BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKIM BISKUPOM VJEKOSLAVOM HUZJAKOM

PRVI SUSRET UDRUGE “DR. STJEPAN KRANJČIĆ” S BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKIM BISKUPOM VJEKOSLAVOM HUZJAKOM

Predstavnici Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” u srijedu 23. studenoga 2011. prvi su put službeno pohodili bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka. Susret je održan  u biskupskoj rezidenciji Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru.

U tročlanom izaslanstvu Udruge bili su predsjednica Udruge Tanja Baran, potpredsjednik Željko Štubelj i član Udruge Roko Bašić. Susretu s biskupom nazočili su i križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka.

Nakon uvodnih biskupovih pozdrava, predsjednica Udruge Tanja Baran izvijestila je biskupa o tijeku osnivanja Udruge i o programima koje Udruga vodi u četiri godine postojanja s posebnim naglaskom na Dane hrvatskih svetaca i blaženika i Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”. Obavijestila je biskupa o utemeljenju Dječjega „Kranjčića” – Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” u zajedništvu s križevačkom Osnovnom školom Ljudevita Modeca. Ispripovijedala je i o dosadašnjim aktivnostima predstavljanja križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića te o aktivnostima kojima je Udruga promovirala sv. Marka Križevčanina. Uime Udruge izrazila je želju da Udrugu biskup prihvati kao crkvenu udrugu Bjelovarsko-križevačke biskupije, da župnik Soviček na skoroj izbornoj skupštini Udruge postane člane Upravnog odbora Udruge, a da župnik Dražen Hladuvka bude duhovnik Molitvene zajednice „Stjepan Kranjčić”. Zamolila je biskupa da potvrdi temeljno pravilno molitvene zajednice i molitvu za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića.

Biskup Huzjak članovima je Udruge objasnio potrebne preinake u postojećem Statutu Udruge kako bi ona mogla postati crkvena. Podržao je djelovanje Udruge izražavajući potrebu da se za sve projekte izradi točan financijski okvir  i da se župnici ne preopterećuju udružnim sadržajima kako ne bi trpio redoviti križevački pastoral.

Župnik Soviček izrazio je spremnost da se uključi u programe Udruge, a župnik Hladuvka izrazio je spremnost za prihvaćanje službe duhovnika Molitvene zajednice „Stjepan Kranjčić”.

Razgovor, koji je protekao u ugodnom raspoloženju, razumijevanju i sa željom za što boljom izvedbom programa koje Udruga vodi, završen je dogovorom da će biskup Huzjak zatvoriti 4. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u nedjelju 29. siječnja 2012. u Križevcima.