1. REDOVITA SKUPŠTINA UDRUGE ZA PROMICANJE ZNAMENITIH KRIŽEVČANA “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

1. REDOVITA SKUPŠTINA UDRUGE ZA PROMICANJE ZNAMENITIH KRIŽEVČANA “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

Prva redovita skupština Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” održana je u ponedjeljak 27. listopada u Velikoj vijećnici Gradskog poglavarstva u Križevcima.

U izvještaju predsjednice Udruge mr. Tanje Baran skupštini su pobrojena brojna događanja i sadržaji održani u prvoj godini djelovanja Udruge. Mr. Baran istaknula je da su prvu godinu djelovanja Udruge obilježili ponajprije sadržaji Godine dr. Stjepana Kranjčića, križevačkog župnika na glasu svetosti, u povodu 90. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 40. obljetnice smrti. Istaknula je da su realizirani gotovo svi planirani projekti, poneki čak i više od predviđenoga.

Tajnica Udruge Valentina Palošika dala je financijski izvještaj te izvještaj Upravnog odbora Udruge. U toj je prilici donesen plan djelovanja Udruge u sljedećih godinu dana. Prema planu na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga, izaslanstvo Udruge položit će vijenac na Kranjčićev grob u Križevcima; 4. studenoga, uz nazočnost duhovnika na Zagrebačkoj bogosloviji mr. Milana Pušeca, osniva se Molitvena zajednica „Dr. Stjepan Kranjčić”. U petak 28. studenoga u križevačkom hotelu „Kalnik” bit će održana aukcija slika s nedavno održane Likovne kolonije „Dr. Stjepan Kranjčić” u Križevcima. Sav će prihod s aukcije ići u korist promicanja štovanja sv. Marka Križevčanina u iščekivanju izgradnje svetišta sv. Marka u Križevcima. Završetak Dobrotvorne akcije „Dr. Stjepan Kranjčić” bit će 6. prosinca uz koncert popularne duhovne glazbe u križevačkoj sportskoj dvorani. Prije koncerta u Križevcima će biti blagoslovljena bista s likom dr. Kranjčića akademske kiparice Mirjane Drempetić. Dan ranije, 5. prosinca, u organizaciji Udruge i križevačkih župa, župljani će organizirano poći na proslavu 90. obljetnice Kranjčićeva rođenja u njegov rodni Petrijanec. Tijekom zime objavit će se zbornik sa znanstvenog skupa posvećenog Kranjčiću te knjiga i zvučna knjiga otkrivene Kranjčićeve književnosti. Dana 29., 30., 31. siječnja i 1. veljače 2009. u Križevcima će trajati 1. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Godina će biti zatvorena oko dana Kranjčićeve smrti 10. travnja 2009. euharistijskim slavljem te projekcijom dokumentarnog filma o dr. Kranjčiću autora Marija Raguža. Na blagdan sv. Marka Križevčanina, 7. rujna, svečanom akademijom Udruga će otvoriti Godinu sv. Marka Križevčanina u povodu 420. obljetnice Markova rođenja i 390. godišnjice njegove smrti. Za tu će priliku biti otisnute dvije knjige. U rujnu 2009. Udruga će proslaviti i okruglu obljetnicu književnika Antuna Nemčića. Tijekom 2009. Udruga će, u suradnji s Društvom „Tkalčić” i Družbom Isusovom, organizirati znanstveni skup posvećen križevačkom sinu, biskupu Miji Škvorcu, a bit će održana i 2. Likovna kolonija „Dr. Stjepan Kranjčić”. Na dan Kranjčićeva rođenja, 5. prosinca 2009. Udruga će organizirati 1. Susret hrvatske duhovne književnosti „Dr. Stjepan Kranjčić” i to za: liriku, kratku priču, monodramu, putopis i esej. Toga će dana biti održana javna izvedba prema odbiru stručnoga ocjenjivačkog suda.

Na kraju je skupština usvojila i financijski plan za nastupajuću godinu.