ŠVICARSKI TEOLOZI U POHODU UDRUZI „DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

ŠVICARSKI TEOLOZI U POHODU UDRUZI „DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

ŠVICARSKI TEOLOZI U POHODU UDRUZI „DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

U utorak 3. i srijedu 4. listopada desetak teologa iz dekanata Basel-Stadt Baselske biskupije u Švicarskoj bili su na studijskom putovanju u Križevcima i Zagrebu. Predvođeni dekanom Stefanom Kemmlerom i dekanicom Monikom Hungerbűhler željeli su se upoznati s radom Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, doznati o križevačkim i zagrebačkim sakralnim spomenicima te upoznati kulturu i mentalitet vjerničkih zajednica u kojima su bili s naglaskom na djelovanje vjernika laika u Crkvi.

U Križevcima su tako u utorak 3. listopada posjetili župnu crkvu sv. Ane i konkatedralu sv. Križa kroz koje ih je, u organizaciji župnika Stjepana Sovičeka, proveo kapelan Dominik Jaić. Zatim je baselske teologe primio križevački gradonačelnik Mario Rajn koji im je govorio o suradnji između župa križevačkoga kraja i križevačke gradske uprave te im je darovao prigodne križevačke suvenire. Potom ih je prof. Martina Valec Rebić upoznala sa starim hrvatskim pismom glagoljicom. Bazilijanka s. Zinovija Kolić bila im je domaćica tijekom razgleda grkokatoličke katedrale Presvete Trojice i knjižnice, a susret je u Križevcima završen pohodom na grob križevačkom župniku na glasu svetosti dr. Stjepanu Kranjčiću na križevačkom gradskom groblju. Domaćini baselskim teolozima bili su predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran s članovima Upravnog odbora Udruge Željkom Štubeljom i Rokom Bašićem. Njih su troje predstavili nastojanja Udruge oko promicanja štovanja dr. Kranjčića, zatim štovanja sv. Marka Križevčanina i ostalih hrvatskih svetaca kroz manifestaciju Dani hrvatskih svetaca i blaženika koja je održana u Križevcima devet godina zaredom. Predstavili su i nacionalne natječaje i susrete za kršćansku književnost za odrasle i djecu koji se održavaju pod Kranjčićevim imenom. Susret u Križevcima završio je pohodom Kalniku.

U srijedu 4. listopada gosti iz Švicarske posjetili su katolički tjednik „Glas Koncila”. Pozdravio ih je glavni urednik mons. Ivan Miklenić, a s radom Glasa Koncila i aktualnim trenutkom Crkve u Hrvatska upoznao ih je zamjenik glavnoga urednika Branimir Stanić. Uslijedio je obilazak zagrebačke katedrale uz vodstvo povjerenika Zagrebačke nadbiskupije za pastoral turizma i migranata vlč. Anđelka Katanca. Susret sa Zagrebom završen je sudjelovanjem teologa u emisiji „Eurozagreb” na HRT – Radiju Sljeme koju je uredila i vodila Ana Lacković Varga.