O ŽUPNIKU STJEPANU KRANJČIĆU NA DANIMA SLUŽBENICE BOŽJE MARICE STANKOVIĆ U NOVOM MAROFU

O ŽUPNIKU STJEPANU KRANJČIĆU NA DANIMA SLUŽBENICE BOŽJE MARICE STANKOVIĆ U NOVOM MAROFU

O ŽUPNIKU STJEPANU KRANJČIĆU NA DANIMA SLUŽBENICE BOŽJE MARICE STANKOVIĆ U NOVOM MAROFU

„Križevački župnik na glasu svetosti Stjepan Kranjčić i njegovi plodovi“ – naziv je predavanja koje je u petak 11. listopada 2019. u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održala predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran. Tim su predavanjem otvoreni 6. Dani službenice Božje Marice Stanković u organizaciji Župe sv. Vida i sv. Jurja iz Madžareva, Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof te Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ iz Madžareva.

Uvodno je dr. Baran uputila u povezanost službenice Božje Marice Stanković i župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića. Naglasila je da se ta veza krije u osobi vlč. Milana Pušeca, bivšeg postulatora kauze za proglašenje službenice Božje Marice Stanković blaženom. Pojasnila je kako je vlč. Pušec svojim postulatorskim znanjem i iskustvom upućivao članove Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ oko što detaljnijeg i punovrijednog prikupljanja svjedočanstava o djelovanju i karizmi župnika Kranjčića. Predavačica je predstavila krepostan Kranjčićev život, predstavila ga je kao hrabrog i beskompromisnog Stepinčevog svećenika koji je glas svetosti među vjernicima zaslužio u svojih 16 križevačkih župničkih godina. Posebno je detaljno prikazala njegov književni opus koji uključuje poeziju, prozu i teološke meditacije. Naglasila je da su baš po nadahnuću Kranjčićevim spisateljskim radom u Križevcima u organizaciji Udruge nastala dva nacionalna natječaja za književnost protkanu kršćanskim vrednotama za odrasle i djecu, tzv. „Književni Kranjčić“ (Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“) koji se ove godine održava 11. put i „Dječji Kranjčić“ (Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“) koji se organizira 9. godinu zaredom. Istaknula je i vrijedne prinose bijenalnoga znanstvenog skupa „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“ koji Udruga organizira u zajedništvu s Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Glasom Koncila. Govorila je i o Danima hrvatskih svetaca i blaženika koje Udruga organizira već više od deset godina. Dr. Baran je predstavila tridesetak knjiga koje je objavila Udruga u 12 godina postojanja, a koje su posvećene Stjepanu Kranjčiću, sv. Marku Križevčaninu, hrvatskim svecima i blaženicima ili je riječ o zbornicima najuspjelijih književnih radova s književnoga natječaja za odrasle i djecu. Uputila je na mrežne stranice Udruge i manifestacija na kojima se mogu doznati detalji: www.kranjcic.hr, www.sveci.kranjcic.hr, www.knjizevni.kranjcic.hr, www.djecji.kranjcic.hr. Na kraju predavanja dr. Baran čestitala je organizatorima na odvažnosti u organizaciji Dana službenice Božje Marice Stanković te ih potaknula na ustrajnost u nastupajućim godinama.

Predavanje je obogaćeno izvedbom pučkih dječjih napjeva u izvedbi Ive Jež, članice Dramske družine „Ozana“ iz Visokog. Moderatorica programa bila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lidija Zečević.