ISUSOVAC DR. IVICA MUSA ODRŽAO PREDAVANJE O ZAJEDNIŠTVU  SV. MARKA KRIŽEVČANINA I OTACA ISUSOVACA

ISUSOVAC DR. IVICA MUSA ODRŽAO PREDAVANJE O ZAJEDNIŠTVU  SV. MARKA KRIŽEVČANINA I OTACA ISUSOVACA

ISUSOVAC DR. IVICA MUSA ODRŽAO PREDAVANJE O ZAJEDNIŠTVU  SV. MARKA KRIŽEVČANINA I OTACA ISUSOVACA

„Sv. Marko Križevčanin i oci isusovci – zajedništvo u poslanju, zajedništvo u mučeništvu“ – predavanje je koje je na blagdan Male Gospe u četvrtak 8. rujna 2022. u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane održao isusovac dr. sc. Ivica Musa, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Govorio je o životnom putu sv. Marka i njegovim vezama s isusovačkim redom. „Bogat obrazovni i cjelokupan životni put našega sveca  krenuo je iz Križevaca, nastavio se preko Beča, Graza do Rima, nakon studija do Zagreba i na kraju u Slovačkoj gdje je svetac podnio mučeništvo. Na tom svom putu sv. Marko je stasao u isusovačkim ustanovama okružen isusovačkom duhovnošću“, pojašnjavao je dr. Musa. Protumačio je i svečevo djelovanje u Slovačkoj gdje i skončao s dvojicom isusovaca Mađarom Stjepanom Pongraczom  i Poljakom Melkiorom Grodzieckim. „Zajedništvo sv. Marka i otaca isusovaca potpuno je razumljivo, njih trojica košičkih mučenika mučeničku smrt nisu podijeli slučajno. Povezanost je bila iznimna o čemu su svjedočili i očevici u tragediji njihove mučeničke smrti u 17. stoljeću“, zaključio je o. Musa. Članovi „Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ obogatili su predavanje interpretacijom književnih radova svecu u čast, a zahvalne je riječi izrekla predsjednica Udruge dr. sc. Tanja Baran.

Predavanju je prethodilo misno slavlje koje je, uz suslavlje križevačkoga župnika Stjepana Sovičeka, predslavio o. Musa. Glazbeni obol svečanosti dao je Zbor mladih „Crisinus“. Misu su slavili i predstavnici braniteljskih udruga, sudjelovao je i koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić, a doprinos su dale i članice povijesne postrojbe Križevačke djevojačke straže. 

Predavanje je održano kao dio trotjedne proslave svetkovine trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina u Križevcima. Organizatori su bili Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačke župe.