NAJAVA: 14. „KNJIŽEVNI KRANJČIĆ“ 2022. U SUBOTU 3. PROSINCA U KRIŽEVCIMA

NAJAVA: 14. „KNJIŽEVNI KRANJČIĆ“ 2022. U SUBOTU 3. PROSINCA U KRIŽEVCIMA

NAJAVA: 14. „KNJIŽEVNI KRANJČIĆ“ 2022. U SUBOTU 3. PROSINCA U KRIŽEVCIMA

U Križevcima će u subotu 3. prosinca 2022. biti održana završna svečanost 14. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“.

Susret će započeti u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u župnom kompleksu sv. Ane u središtu grada. Tamo će uz pozdrave domaćina stručni ocjenjivački sud u kojem su bili izv. prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. Sanja Nikčević i vlč. Anđelko Katanec okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova pristiglih na natječaj „Istini u pohode“.

Zatim će u 18.00 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 104. obljetnicu rođenja župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića po kojemu Susret i nosi ime, predvoditi vladika križevački mons. Milan Stipić.

Sâm 14. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ započet će nakon mise u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u 19.00 sati. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će odabrani tekstovi biti javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa, uz korepeticiju Darka Golubića, nastupit će sopranistica Dunja Rebić.

Organizator je književnoga natječaja i susreta Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Križevci, Župa sv. Ane te Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina iz Križevaca. Pokrovitelji novčanih nagrada nagrađenim autorima jesu: Samostan sv. Leopolda Bogdana Mandića – kapucini Zagreb, Glas Koncila koji je i nakladnik zbornika „Istini u pohode“, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog, Hrvatska karmelska provincija i Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac. Književni susret održava se uz potporu Radnika d. d., KTC-a d. d. i Pučkog otvorenog učilišta.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini je književni susret za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2022., stručni ocjenjivački sud sva je djela, bez znanja o autorstvu, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj za 14. „Književni Kranjčić“ javilo se 134 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Srbije, i to s 205 radova (113 pjesama, 46 kratkih priča, 10 putopisa, 21 esej i 15 monodrama). Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Istini u pohode“ biti objavljeno 35 radova (16 pjesama, 7 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame), dok će 15 radova biti nagrađeno.