ODRŽAN 12. „DJEČJI KRANJČIĆ“ U KRIŽEVCIMA

ODRŽAN 12. „DJEČJI KRANJČIĆ“ U KRIŽEVCIMA

ODRŽAN 12. „DJEČJI KRANJČIĆ“ U KRIŽEVCIMA

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 29. travnja 2023. održana je završna svečanost 12. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Branik domovine“, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Dom u srcu mom”.

Nakon toga je izv. prof. dr. sc. Jasna Šego sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala radionicu „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu” za mentore, a učiteljice Lucija Martinčić i Jelena Kuzijev za učenike. Susret je završen posjetom grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Susret su uime organizatora predvodili predsjednik Školskog odbora Osnovne škole Ljudevita Modeca Tihomir Pleša sa suradnicama Martinom Valec-Rebić i Danijelom Zagorec te cjelokupnim kolektivom škole, te predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” doc. dr. sc. Tanja Baran. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH predstavljala je Tajna Čorak, viša stručna suradnica u Upravi za odgoj i obrazovanje.

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „De je doma dom?” osvojio učenik 3. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice Dorian Tizaj (mentorica Ljiljana Rinkovec). Druga je nagrada za pjesmu „Iščem te” pripala Ivanu Posavcu Kovaču, učeniku 6. razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područna škola Tina Ujević Salinovec kraj Ivanca (mentorica Valentina Posavec Kovač). Treću je nagradu osvojila učenica 8. razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Zagreba Patricia Gashi  za pjesmu „Zovem se Vukovar” (mentorica Bernadica Mažar). Nagrade za poeziju učenicama i mentoricama uime pokrovitelja „Glasa Koncila”, koji je i nakladnik zbornika, uručila je Marina Katinić Plejić.

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Božje zvijezde“ osvojila Ulani Radulescu, učenica 5. razreda Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Rijeke (mentorica Ivana Smolčić Padjen). Drugu je nagradu za rad „Napokon sam posjetio Grad“ osvojio Antonio Šaban, učenik 8. razreda Osnovne škole Jesenice kraj Dugoga Rata (mentorica Darija Mladin), dok je treća nagrada pripala Chriztel Reane Aceveda, učenici 5. razreda Osnovne škole Sveti Martin na Muri za rad „Domovine” (mentorica Anđelka Klemenčić). Nagrade za prozu uime Naklade Ljevak uručila je Anica Dominić.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 4. razreda III. osnovne škole Bjelovar Gabriela Tadić (mentorica Suzana Turković). Druga nagrada za igrokaz „Blaženi domoljub” pripala je Heleni Baneković, učenici 8. razreda Osnovne škole Visoko (mentor Tibor Martan), a treću nagradu za igrokaz „Želim biti slobodan” osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole „Davorin Trstenjak“ iz Podgajaca Posavskih (mentorica Karolina Bakšaj). Nagrade za igrokaz osigurala je izdavačka kuća „Školska knjiga”.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Kad Hrvati slave” osvojila je Dunja Horvat, učenica 5. razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Zagreba (mentorica Bernadica Mažar). Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Domoljublje” osvojila je Anabel Negovetić, učenica 7. razreda Osnovne škole „Vladimir Gortan“ iz Rijeke (mentorica Snježana Kruhak), dok je treću nagradu za rad „Branik domovine” osvojio Fran Gelo, učenik 3. razreda Osnovne škole Rovišće (mentorica Melita Pek). Nagradu za likovno stvaralaštvo uime izdavačke kuće „Verbum“ uručila je Dubravka Cimić-Mores

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade nakladničkih kuća Alfa, Profil Klett i Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.  U žanru poezije dodatno su nagrađeni Karla Takač (7. r.) iz Osnovne škole Molve (mentorica Mirela Paša), Ana Didović (6. r.) iz Osnovne škole fra Kaje Adžića, Pleternica (mentorica Mihajla Varžak) i Lara Di Giorgio (8. r.) iz Katoličke osnovne škole u Požegi (mentorica Romana Thür). U žanru proze nagrade su dobili Ema Pajtak (6. r.) iz Osnovne škole Vinica (mentorica Lara Furjan Kralj), Lucija Prečko (2. r.) iz Osnovne škole Gola, Područne škole Otočka (mentorica Sanja Solić) i Mia Luketić (5. r.) iz Osnovne škole Turnić, Rijeka (mentorica Vesna Rabak). U žanru igrokaza nagrađena je Karla Stilinović (7. r.) iz Osnovne škole dr. Jure Turića, Gospić (mentorica Đurđica Luketić), a u kategoriji likovnih radova Hana Kos (5. r.) iz Osnovne škole „Podolice”, Koprivnica (mentor Darko Markić), Katja Kadić (8. r.) iz Osnovne škole Jesenice, Dugi Rat (mentorica Darija Mladin) i Julija Vinceković (8. r.) iz Osnovne škole Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin).

Pokrovitelji završnoga susreta 12. „Dječjeg Kranjčića“ 2023. bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga, koja je darovala tisak knjige najuspjelijih radova, te Prigorski Media d. o. o. Doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Križevačka grkokatolička eparhija, Pučko otvoreno učilište Križevci i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2022. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema ovogodišnjega natječaja bude domoljublje. U Križevce je na natječaj pristiglo 139 književnih te 134 likovna rada iz ukupno 70 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 130 učenika iz 46 škola te 7 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te je pristiglo 88 pjesama, 42 prozna rada i 9 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 127 učenika iz 50 škola te 6 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 29. travnja 2023., uz Dan grada Križevaca, nagrađena biti 22 rada, i to 16 književnih i 6 likovnih radova, a da će 34 likovna rada biti izložena na prigodnoj izložbi „Branik domovine”. Za objavu u zborniku „Dom u srcu mom“ stručno je povjerenstvo izabralo 57 književnih i 34 likovna rada.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan petnaesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

GALERIJA