JEDINI BEATIFICIRANI HRVAT LAIK IVAN MERZ PROSLAVLJEN NA 15. DANIMA HRVATSKIH SVETACA I BLAŽENIKA U KRIŽEVCIMA

JEDINI BEATIFICIRANI HRVAT LAIK IVAN MERZ PROSLAVLJEN NA 15. DANIMA HRVATSKIH SVETACA I BLAŽENIKA U KRIŽEVCIMA

JEDINI BEATIFICIRANI HRVAT LAIK IVAN MERZ PROSLAVLJEN NA 15. DANIMA HRVATSKIH SVETACA I BLAŽENIKA U KRIŽEVCIMA

Prigodnim uvodnim programom posvećenim bl. Ivanu Merzu, misnim slavljem koje je predvodio postulator kauze za Merzovo proglašenje svetim o. Božidar Nagy te okruglim stoom „Svetosti i vjernici laici“ u subotu 27. svibnja 2023. u Križevcima je nastavljen program četverodnevnih 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Uvodni program izveli su autori knjige „Apostol Kristov“ posvećene bl. Merzu braća Krešimir i Domagoj Jakumetović iz Osijeka. Dali svu svoje svjedočanstvo duhovne povezanosti s bl. Merzom te su interpretirali više pjesama Merzu u čast koje su sami napisali.

Slijedilo je misno slavlje koje je, u suslavlju s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom i uz pjev zbora mladih „Crisinus“, predvodio postulator Merzove kauze o. Božidar Nagy.

U propovijedi je detaljno govorio o pet ključnih poruka koje Merz upućuje današnjem čovjeku. Prva je, prema o. Nagyju, da civilna oosba može ostvariti svetost. „Merz je nosio civilno odijelo, imao je civilno zanimanje, a uspio je živjeti sveto“, istaknuo je. Kao drugu je poruku izdvojio spoj vjere, znanosti i kulture koje je Merz svojim djelovanjem uspio objediniti. Kao treće postulator je izdvojio Merzovu povezanost s Crkvom ističući da je blaženik živio Isusov život s Crkvom. Kao četvrta odlika izdvojena je snaga Duha Svetoga u Merzovu svjedočanstvu vjere. A kao petu poruku o. Nagy je izdvojio euharistiju koju je na misi Merz svakodnevno primao i puno o njoj pisao. Propovjednik je naglasio da je papa Benedikt XVI. Merza u svojem dokumentu „Sacramentum Caritatis“ još 2007. uvrstio među 18 velikih svetaca euharistije i time ga već neizravno kanonizirao. Izrazio je žaljenje što bl. Merz još uvijek nije dovoljno poznat u širim vjerničkim krugovima, osobito među mladima te pozvao na zauzetiju prouku bogata i poticajna Merzova života.     

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost i vjernici laici“. Sudjelovali su slatinski gradonačelnik Denis Otrošić, filozof i teolog s Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. Ivo Džinić i o. Božidar Nagy, a moderator je bio novinar Glasa Koncila Ivan Tašev. Raspravljalo se o tome može li vjernik laik ostvariti svetost u svojoj svakodnevici. Gradonačelnik Ostrošić zaključio je da je to moguće, ali da je to ljudima koji se bave politikom jako teško. Istaknuo je da osobno daje sve od sebe i uputio okupljene u jako dobre odnose civilnih i crkvenih vlasti u svojem gradu. Izrazio je radost što je bl. Ivan Merz zaštitnik grada Slatine i osvijestio potrebu intenzivnijeg rada s mladima, osobito po pitanju rada za opće dobro, za vrijednosti i svetost življenja. Prof. Džinić izrazio je radost što ima priliku raditi sa studentima. Naglasio je da im u nastavi ne nameće vlastita stajališta, već da im otvara različite perspektive, ali da njih u pravilu zanima i njegovo osobno mišljenje. Govorio je o svetosti u svakodnevici kao o nečemu što nije ništa mistično, već kao nastojanje da se bude što je moguće bolji čovjek uz pogreške koje svi neizostavno radimo. O. Nagy je govorio o razlozima premalog broja beatificiranih laika u Hrvatskoj, a moderator Tašev zaključio je da svojim dokumentima i učiteljstvom Crkva od vjernika očekuje da se posvećuju obavljajući svoje redovite profesionalne i društvene obveze, nastojeći u njima naći priliku za sjedinjenje s Bogom, kao i za služenje drugim ljudima. Uime organizatora 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika kroz cjelokupan je program vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Cjelovečernja se proslava bl. Ivana Merza mogla pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.