ODRŽAN 13. „DJEČJI KRANJČIĆ” 2024. U KRIŽEVCIMA

ODRŽAN 13. „DJEČJI KRANJČIĆ” 2024. U KRIŽEVCIMA

ODRŽAN 13. „DJEČJI KRANJČIĆ” 2024. U KRIŽEVCIMA

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 27. travnja 2024. održana je završna svečanost 13. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Darovi hrabrosti“, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Škola hrabrosti”. Nakon toga je teatrologinja prof. dr. sc. Sanja Nikčević održala predavanje „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu” za mentore, a učiteljice Lucija Martinčić i Jelena Kuzijev održale su radionicu za učenike. Svečanost je završena turističkim obilaskom Križevaca. Uime organizatora Susret su predvodili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Tomislav Bogdanović sa suradnicama Martinom Valec-Rebić i Danijelom Zagorec te cjelokupnim kolektivom škole, te predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” doc. dr. sc. Tanja Baran. Sudjelovali su pročelnici za društvene djelatnosti grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije Sandro Novosel i Ana Mušlek.

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Odrekao sam se straha” osvojio učenik 3. razreda Osnovne škole Frana Galovića iz Zagreba Mika Brkić (mentorica Janja Škraba-Stanešić). Druga je nagrada za pjesmu „Što je kuražen?” pripala Greti Zamudi, učenici 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice (mentorica Ljiljana Rinkovec). Treću je nagradu osvojila učenica 7. razreda Osnovne škole Čavle Ana Pavlić za pjesmu „Molitva za hrabrost” (mentorica Dolores Maršanić). Nagrade za poeziju učenicima i mentoricama uime pokrovitelja „Glasa Koncila”, koji je i nakladnik zbornika najuspjelijih radova, uručio je urednik Maloga koncila Vojmil Žic.

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Nisam curica“ osvojio David Telebar, učenik 7. razreda Osnovne škole Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin). Drugu je nagradu za rad „Dvije domovine“ osvojio Artem Yakubovskiy, učenik 4. razreda Osnovne škole Turnić iz Rijeke (mentorica Vesna Rabak), dok je treća nagrada pripala Isabeli Zorko, učenici 7. razreda Osnovne škole Ante Kovačića iz Marije Gorice za rad „Hrabrost” (mentorica Ana Mlinar). Nagrade za prozu uime Naklade Ljevak uručila je Anica Dominić.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Visoko Ela Baneković (mentor Tibor Martan). Druga nagrada za igrokaz „Dohvatit ćeš nebo” pripala je Ani Jurić, učenici 6. razreda Osnovne škole „Davorin Trstenjak“ iz Podgajaca Posavskih (mentorica Karolina Bakšaj), a treću nagradu za igrokaz „Nisi sam” osvojila je učenica 7. razreda Osnovne škole Gola Ana Bogadi (mentorica Marina Živković). Nagrade za igrokaz osigurala je izdavačka kuća „Školska knjiga”, a uručio ih je Marko Šaronja.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Hrabrost prvih kršćana” osvojila je Paula Sović, učenica 8. razreda iz Krka, koja se na natječaj javila samostalno. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Hrabri planinari“ osvojila je Vida Brodarić, učenica 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice (mentorica Ljiljana Rinkovec), dok je treću nagradu za rad „Dijete u požaru” osvojila Leona Bartol Sever, učenica 4. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci (mentorica Suzana Balić). Nagradu za likovno stvaralaštvo uime izdavačke kuće „Verbum“ uručila je Dubravka Cimić-Mores.

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade nakladničkih kuća „Profil Klett“ i Ogranka Matice hrvatske u Križevcima: za poeziju Martina Kušinec s mentoricom Andrijanom Kušinec (OŠ Vinica), Lana Potočnjak s mentoricom Željkom Rabuzin (OŠ Petrijanec), Laura Radmanović s mentoricom Darijom Mladin (OŠ Jesenice, Dugi Rat); za prozu Katja Oriović s mentoricom Ivanom Smolčić Padjen (OŠ „Nikole Tesle”, Rijeka), Karlo Pintarić s mentoricom Željkom Rabuzin (OŠ Petrijanec), Lara Vađon s mentoricom Suzanom Hranić (OŠ Sveti Đurđ); za igrokaz Monika Šmajgel s mentoricom Željkom Kalabek (IV. OŠ Bjelovar), za likovne radove Monika Sinković s mentoricom Vesnicom Mlinarić (OŠ „Braća Radić”, Koprivnica), Ana Šostaric s mentoricom Melitom Pek (OŠ Rovišće) i Anabel Negovetić s mentoricom Snježanom Kruhak (OŠ „Vladimir Gortan”, Rijeka).

Pokrovitelji završnoga susreta 13. „Dječjeg Kranjčića“ 2023. bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga, koja je darovala tisak knjige najuspjelijih radova, te Prigorski Media d. o. o. Doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Destinacijska agencija Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i roditelji učenika OŠ Ljudevita Modeca.

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2023. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema ovogodišnjega natječaja bude hrabrost. U Križevce je na natječaj pristiglo 178 književnih te 135 likovnih radova iz ukupno 73 škole s područja cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 168 učenika iz 57 škola te 10 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te je pristigla 101 pjesma, 73 prozna rada i 4 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 113 učenika iz 45 škola te 22 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 27. travnja 2024., uz Dan grada Križevaca, nagrađena biti 22 rada, i to 16 književnih i 6 likovnih radova, a da će 40 likovnih radova biti izloženo na prigodnoj izložbi „Darovi hrabrosti”. Za objavu u zborniku „Škola hrabrosti“ stručno je povjerenstvo izabralo 55 književnih i 40 likovnih radova.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan šesnaesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Prigorski.hr