ODRŽANA ZAVRŠNA SVEČANOST 3. SUSRETA HRVATSKOGA DJEČJEGA DUHOVNOGA STVARALAŠTVA “STJEPAN KRANJČIĆ”

ODRŽANA ZAVRŠNA SVEČANOST 3. SUSRETA HRVATSKOGA DJEČJEGA DUHOVNOGA STVARALAŠTVA “STJEPAN KRANJČIĆ”

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 5. travnja 2014. održana je završna svečanost 3. susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Cvijet skromnosti”, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza igrokazi) objavljen u zborniku „Kovčeg skromnosti”. Glazbeni doprinos susretu dao je velik zbor Osnovne škole Ljudevita Modeca, učenici Glazbene škole Alberta Štrige Križevci te pjevačica popularne duhovne glazbe Željka Marinović. Nakon toga su vjeroučiteljica Ružica Lice i književnik Stjepan Lice u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održali okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu” za mentore, a učiteljice Lucija Martinčić i Sandra Poje za učenike. Susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.

Susretu su nazočili križevački gradonačelnik Branko Hrg, dogradonačelnik Tomislav Katanović, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka te uime organizatora ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.

Poezija

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Buđenje” osvojila Tea Sušac (mentorica Ivanka Brozd), učenica 6. razreda Osnovne škole Vođinci. Druga je nagrada za pjesmu „Slika” pripala Antoneli Ljubas (mentorica Ivana Brozd), učenici 8. razreda također iz Osnovne škole Vođinci. Treću je nagradu osvojila učenica 7. razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora Dora Šimunec (mentorica Ivana Golić) za pjesmu „Skromna pjesma”. Nagrade za poeziju nagrađenim je učenicama i mentoricama uime pokrovitelja „Glasa Koncila”, koji je i nakladnik zbornika, uručio v. d. direktora i glavni urednika „Glasa Koncila” mons. Ivan Miklenić.

Proza

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Kovčeg skromnosti” osvojio Nikola Puhin (mentorica Ljiljana Bušić), učenik 7. razreda I. osnovne škole Vrbovec. Drugu je nagradu osvojila Zrinka Zagorec, učenica 8. razreda iz Križevaca za prozni rad „Posudica”, dok je treća nagrada pripala Ani Baran, učenici 4. razreda iz Brestja kraj Sesveta za rad „Božji kamenčić”. Nagrade za prozu uime izdavačke kuće „Alfa” uručila je urednica za hrvatski jezik Nada Babić.

Igrokazi

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 4. razreda Osnovne škole „Đuro Ester”, Koprivnica Tina Odobašić (mentorica Nikolina Sabolić) za igrokaz „Božićno čudo”. Druga nagrada za igrokaz „Zita“ pripala je Margareti Klimpak (voditelj Tibor Martan), učenici 8. razreda Osnovne škole Visoko, a treću nagradu za igrokaz „Što je to skromnost“ osvojila je učenica 8. razreda Osnovne škole Retkovec iz Zagreba SaraKoprivica (mentorica Dinka Mock). Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće „Verbum” uručila je voditeljica zagrebačke knjižare Dubravka Cimić-Mores.

Likovni radovi

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Skromnost/Obitelj” osvojila je Iva Želimorski (mentor Darko Markić), učenica 6. razreda OŠ „Đuro Ester” iz Koprivnice. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Detalj crkve” osvojila je učenica  4. razreda Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice Tea Kovačić (mentorica Sanja Brkić), dok je treću nagradu za rad „Skromnost je vrlina moje obitelji” osvojila Nives Adamović (mentorica Zorica Đuranić), učenica 6. razreda Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark” iz Osijeka. Nagradu za likovno stvaralaštvo uime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” iz Zagreba uručila je stručnjakinja za odnose s javnošću „Laudata” Marija Pandžić.

Dodatne nagrade

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručio voditelj marketinga i prodaje Vlado Resnik: za poeziju Petar Fotak, Lea Boltek, Lana Đakmanec, Nikola Puhin; za prozu Ana Paloma Puljić, Klementina CvetkovićMirjana Matučec; za igrokaz Karla Koleš i za likovne radove Erik Krčmar, Petra Tomac i Barbara Novak.

Pokrovitelji završnoga susreta bili su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Hrvatski pedagoško-književni zbor, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Turistička zajednica Križevci, Križevačka gradska straža, Grafocentar d. o. o. i Zagrebačka banka d. d.

Natječaj

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2013. godine. Na poziv organizatora Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, koji su predložili da tema ovogodišnjega natječaja bude skromnost, u Križevce je pristiglo 246 književnih te 104 likovna rada iz ukupno 72 škole iz cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 206 učenika iz 63 škole te 34 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te su pristigle 103 pjesme, 122 prozna rada i 21 igrokaz. Na likovni natječaj javilo se 89 učenika iz 34 škole te 13 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pogledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 5. travnja 2014. nagrađena biti 23 rada, 14 će književnih radova biti javno izvedeno, a 21 likovni rad bit će izložen na prigodnoj izložbi „Cvijet skromnosti”. Za objavu u zborniku „Kovčeg skromnosti” stručno je povjerenstvo izabralo 59 književnih radova i 21 likovni rad.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.