NAJAVA ZAVRŠNE SVEČANOSTI 3. DJEČJEG “KRANJČIĆA”

NAJAVA ZAVRŠNE SVEČANOSTI 3. DJEČJEG “KRANJČIĆA”

U Križevcima će u subotu 5. travnja 2014. biti održan 3. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

logo 2013Svečanost će započeti u 10.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, predstavljanjem zbornika „Kovčeg skromnosti”, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova „Cvijet skromnosti” te dodjelom nagrada. Od 13.00 sati vjeroučiteljica Ružica Lice i književnik Stjepan Lice te učiteljice Lucija Martinčić i Sandra Poje u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu”, a od 14.00 sati planira se turistički obilazak Križevaca.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će se ove godine biti održan šesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema trećega natječaja bude skromnost.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2013., pristiglo je 246 književnih te 104 likovna rada iz 72 škole u Republici Hrvatskoj. Na književni natječaj javio se 206 učenika iz 63 škole te 34 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te su pristigle 103 pjesme, 122 prozna rada i 21 igrokaz. Na likovni natječaj javilo se 89 učenika iz 34 škole te 13 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pogledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 5. travnja 2014. nagrađena biti 23 rada, 14 će književnih radova biti javno izvedeno, a 21 likovni rad bit će izložen na izložbi „Cvijet skromnosti”. Za objavu u zborniku „Kovčeg skromnosti” stručno je povjerenstvo izabralo 59 književnih i 21 likovni rad. Organizatori 3. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”.

Pokrovitelji su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, pokrovitelji su nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Alfa, Verbum i Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, a pokrovitelj dodatnih nagrada je Naklada Ljevak. Doprinos organizaciji Susreta daju križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Hrvatski pedagoško-književni zbor, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Križevačka djevojačka straža, Turistička zajednica Križevci, Zagrebačka banka d. d. i Grafocentar d. o. o.

PRILOZI

Plakat
Pozivnica
Program

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.