PROJEKCIJA DOKUMENTARNOGA FILMA “ŽUPNIK KRIŽEVAČKI” UZ 42. GODIŠNJICU KRANJČIĆEVE SMRTI

PROJEKCIJA DOKUMENTARNOGA FILMA “ŽUPNIK KRIŽEVAČKI” UZ 42. GODIŠNJICU KRANJČIĆEVE SMRTI

Dvodnevni spomen 42. godišnjice smrti dr. Stjepana Kranjčića, križevačkoga župnika na glasu svetosti, svečano je završen u ponedjeljak 12. travnja 2010. u dvorani „Vijenac” na zagrebačkom Kaptolu projekcijom dokumentarnoga filma „Župnik križevački” scenarista i redatelja Marija Raguža, urednika Religijskoga programa HTV-a.

Taj film, koji je prikazan u sklopu Svećeničke godine, prvi je put prikazan u Zagrebu i to u nazočnosti riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića, gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića i bjelovarsko-križevačkoga biskupa Vjekoslava Huzjaka, zagrebačkih bogoslova i sjemeništaraca predvođenih poglavarima, Kranjčićeve obitelji, Zagrepčana i Križevčana, mnogih poštovatelja lika i djela Stjepana Kranjčića.

U 50-minutnom dokumentarnom filmu, uz više znanstvenika koji su proučavali Kranjčićevo djelovanje, svoje su svjedočanstvo o 42 godine pokojnome križevačkom župniku dali mnogi Kranjčićevi suvremenici i svjedoci, od koji su neki i nazočili projekciji filma.

Film je obogaćen interpretacijom stihova koje je Kranjčić napisao i objavio u bogoslovskoj dobi te glazbom s albuma „Pjesme o Stjepanu Kranjčiću”. Uz scenarista i redatelja Raguža u izvedbi filma sudjelovao je snimatelj i montažer Damir Glavaš, novinarka Nada Prkačin, spiker Tomislav Baran, a izvršni producenti filma bili su Krešimir Žinić i Tanja Baran.

Svečanost je započela uvodnim programom u kojem su pjesme posvećene dr. Kranjčiću otpjevale Željka Marinović i Daniela Sisgoreo-Morsan te VS „Allegro”. Kranjčićeve stihove „Zašto me pozvao Gospod?” interpretirao je bogoslov Ivan Šturlić, o samome filmu govorio je autor Raguž, a kroz program je vodila Lejdi Oreb.

Spomen na 42. godišnjicu smrti Stjepana Kranjčića organizirali su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, Župa sv. Ane Križevci, Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci te Grad Križevci.

 

PRILOZI

Plakat
Pozivnica