PREDSTAVLJENA KNJIGA “SVETI MARKO KRIŽEVČANIN – U PRILOZIMA GLASA KONCILA”

PREDSTAVLJENA KNJIGA “SVETI MARKO KRIŽEVČANIN – U PRILOZIMA GLASA KONCILA”

Kao prvi sadržaj Godine sv. Marka Križevčanina koja je otvorena u Križevcima u povodu svečevih obljetnica – 420. obljetnice rođenja i 390. godišnjice smrti – u srijedu 16. rujna u križevačkom Hrvatskom domu predstavljena je knjiga „Sveti Marko Križevčanin – u prilozima Glasa Koncila”. Time su završeni Dani sv. Marka Križevčanina koji su u povodu Markova blagdana, koji se slavi 7. rujna, uz bogate programe trajali od 29. kolovoza. 

Knjigu su u zajedništvu objavile križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i Grad Križevci kao izdavači, suizdavaštvo su potpisale Varaždinska biskupija i Koprivničko-križevačka županija kojima je sv. Marko zaštitnik, a nakladnik je Glas Koncila čiji je urednik Ivan Miklenić i urednik knjige.

Izdavači su knjigom željeli dobiti što potpuniji prikaz Markova života i djelovanja te svih popratnih sadržaja i manifestacija koje su se dogodile od Markove mučeničke smrti do danas, a što je zabilježio Glas Koncila. Zato je nakon pregledavanja svih tekstova o trećem hrvatskom svecu, a prvom i jedinom svecu Zagrebačke nadbiskupije koje je od svojih početaka 1963. objavio Glas Koncila, zaključeno da je o sv. Marku ispisano na stotine kartica teksta. Sažetak svega, a zapravo najvrednijega što je u 46 godina ispisalo gotovo 60 autora, stao je na tristotinjak stranica knjige oblikovane u više tematski raznolikih poglavlja, bez obzira na to radi li se o sv. Marku posvećenim autorskim tekstovima ili se svetac u njima spominje samo rubno. Tako knjiga sadrži cjeline: „Život, mučeništvo i poruke”, „Proglašenje svetim”, „Proslave blagdana”, „Slavlja obljetnica proglašenja blaženim i svetim”, „Spomeni u raznim prigodama”, „Naslovnik crkvi i kapela”, „Izazov za kulturno stvaralaštvo”. Ukupnost sadržaja pokazuje da lik i djelo sv. Marka Križevčanina redovito pobuđuju zanimanje naše vjerničke javnosti te da je on prisutan u svim dijelovima Crkve u Hrvata.

O knjizi su pred punom dvoranom križevačkoga Hrvatskoga doma govorili: križevački župnik Krešimir Žinić, križevački gradonačelnik Branko Hrg, varaždinski biskup Josip Mrzljak, koprivničko-križevački župan Darko Koren. Sadržaj knjige predstavio je urednik Ivan Miklenić, u glazbenom je programu dvije pjesme posvećene Marku Križevčaninu izveo Zbor mladih križevačkih župa, dok je program moderirala predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.