PREDSTAVLJENA KNJIGA I ZVUČNA KNJIGA KNJIŽEVNOSTI STJEPANA KRANJČIĆA “ZAŠTO ME POZVAO GOSPOD?” I RASPISAN KNJIŽEVNI NATJEČAJ

PREDSTAVLJENA KNJIGA I ZVUČNA KNJIGA KNJIŽEVNOSTI STJEPANA KRANJČIĆA “ZAŠTO ME POZVAO GOSPOD?” I RASPISAN KNJIŽEVNI NATJEČAJ

„Zašto me pozvao Gospod?” naziv je knjige i zvučne knjige književne ostavštine Stjepana Kranjčića, župnika na glasu svetosti, koja je predstavljena u utorak 2. lipnja u Hrvatskom domu u Križevcima, a koju su u zajedništvu objavili Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” kao izdavač, Hrvatski katolički radio kao suizdavač i Glas Koncila kao nakladnik. Tom je prilikom raspisan natječaj za 1. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

Knjiga koju je urednički potpisao i predstavio dr. Vladimir Lončarević donosi 8 pjesama, 2 novele, jednu veliku pripovijest te 6 teoloških meditacija koje je Kranjčić napisao kao bogoslov te ih je objavio u listu „Naša Gospa Lurdska” u razdoblju od 1937. do 1941. godine. Ta su sva djela u knjizi donesena po žanrovima, kronološki po datumima objavljivanja, bez jezične redakture jer se htjelo Kranjčićev poetski izraz, i kao dokumentaristički zapis, prikazati u originalu. O Kranjčiću kao pjesniku i prozaiku recenziju je napisao i na predstavljanju govorio dr. Lončarević, dok je recenziju o Kranjčiću kao o piscu teoloških meditacija napisala dr. Valentina Manadarić.

Dr. Lončarević  je zaključio da je Kranjčić kao mladić bio darovit literat, da se posebno dobro izražavao u proznim formama, a da se književnošću prestao baviti najvjerojatnije iz  težnje da se u potpunosti posveti svećeničkom pozivu. „Možemo samo zaključiti da smo zato možda izgubili pisca, ali smo zato vjerojatno dobili – sveca”, riječi su dr. Lončarevića.

O zvučnom dijelu knjige koja je snimana na Hrvatskom katoličkom radiju govorila je urednica zvučnoga izdanja mr. Tanja Baran. Naglasila je da je riječ o oko 140 snimljenih sati Kranjčićeve književne ostavštine koja je kao dodatak svoje mjesto zato našla na 2 CD-a utaknuta u 2 džepića knjige. Na jednom su CD-u Kranjčićeva poezija i teološke meditacije, a na drugome proza.

Budući da se nastojalo da Kranjčićeva književna ostavština bude dostupna i onima koji iz bilo kojega razloga ne mogu čitati, knjiga ima i zvučni dio koji je svojim izvedbama, interpretacijama i dramatizacijama, obogatilo 25 poznatih hrvatskih javnih govornika: Zvonimir Ancić, Mario Anduš, Vid Balog, Tanja Baran, Tomislav Baran, Mara Borić, Mila Elegović, Tihomir Janjić, Adam Končić, Damir Kopriva, Ana Lacković-Varga, Vitomira Lončar, Tomislav Martić, Rene Medvešek, Ivan Novak, Lejdi Oreb, Domagoj Pejić, Tanja Popec, Kristijan Potočki, Sanja Prijatelj, Marija Sekelez, Dubravko Sidor, Davor Stanković, Željko  Tomac  i Krešimir  Žinić.  Autori instrumentala kojima je obogaćena knjiga su: Čedo Antolić, Toni Eterović, Željka Marinović, Daniela Sisgoreo Morsan i Marijana Stojčević, a ton majstor bio je Miljenko Grasso.

Uime nakladnika Glasa Koncila govorio je glavni urednik Ivan Miklenić rekavši da Glas Koncila rado podržava projekte u kojima se njeguje hrvatska kulturna baština te je uputio na sadržajne zanimljivosti i teme Kranjčićeve književne  ostavštine, dok je o stvaranju zvučnoga dijela knjige uime suizdavača govorio ravnatelj Hrvatskoga katoličkog radija Zvonimir Ancić, uputivši i na druga zvučna izdanja koja je HKR dosad objavio.

Okupljene  je na kraju pozdravio i domaćin, župnik križevačke župe sv. Ane i član Upravnog odbora Udruge „Stjepan Kranjčić” Krešimir  Žinić osvrnuvši se na ranije projekte vezane uz dr. Kranjčića i najavivši planove oko daljnjega približavanja pokojnoga župnika vjerničkoj javnosti.

Predstavljanje je završeno  tako što je predsjednica Udruge „Stjepan Kranjčić” Tanja Baran pročitala tekst natječaja za 1. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za žanrove: poezija, kratka priča, monodrama, putopis i esej uz preporuku organizatora da, kako će u Katoličkoj Crkvi do lipnja 2010. trajati Svećenička godina, radovi budu posvećeni svećeničkom zvanju, djelovanju, životu i sudbini. Natječaj će biti otvoren do 20. kolovoza, a javna izvedba najuspjelijih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, bit će u Križevcima, na dan 91. obljetnice rođenja Stjepana Kranjčića, u subotu 5. prosinca 2009. Kako natječaj, pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, uz Udrugu „Stjepan Kranjčić” raspisuju i križevačke župe sv. Ane te BDM  Žalosne i sv. Marka Križevčanina te Grad Križevci, natječaj je prigodnim riječima otvorio križevački gradonačelnik Branko Hrg.

Svečanost je glazbenim izvedbama obogatila nekadašnja Kranjčićeva vjeroučenica Daniela Sisgoreo-Morsan, a kroz program je vodila Lejdi Oreb koja je na kraju, uz pozivanje na Božju volju, povela molitvu za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića.

PRILOZI

Plakat