KRANJČIĆEVI POTICAJI VLASTE KLIČEK I ZORANA HOMENA

KRANJČIĆEVI POTICAJI VLASTE KLIČEK I ZORANA HOMENA

U emisiji Radio Marije Poticaji Stjepana Kranjčića u četvrtak 19. prosinca 2008. gostovali su: Kranjčićeva vjeroučenica Vlasta Kliček, sada direktorica Turističke zajednice Križevci i autor hiperrealistične slike s likom Stjepana Kranjčića Zorana Homen, inače ravnatelj Gradskog muzeja Križevci i poznati hrvatski slikar hiperrealist.

Vlasta Kliček govorila je o svojem doživljaju Stjepana Kranjčića nekad i danas ističući da je Kranjčić odisao blagošću i revnošću u pastoralu, pripovijedala je o svojim susretima sa župnikom, o njegovom prelijepom odnosu prema djeci. Homen je pojasnio s kojim se teškoćama susreo kada je trebao slikati Kranjčića jer ga osobno nije poznavao, a sve postojeće fotografije nisu bile dovoljno kvalitetne da bi se Kranjčić mogao naslikati u punom hiperrealizmu.

U jednosatnom radijskom susretu ispripovijedano je o sadržajnim i lijepo posjećenim proslavama 90. obljetnice Kranjčićeva rođenja u njegovu rodnom Petrijancu i Križevcima te su najavljeni Dani hrvatskih svetaca i blaženika koji će krajem siječnja 2009. biti održani u Križevcima.

Vlasta Kliček i Zoran Homen na kraju emisije izrazili su zadovoljstvo što Križevci imaju kanoniziranoga sveca, jedinoga sveca Zagrebačke nadbiskupije Marka Križevčanina, i što imaju svećenika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića za kojega se nadaju da će jednoga dana također i kanonski biti proglašen blaženim pa svetim.