90. OBLJETNICA ROĐENJA DR. STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA I ZAVRŠETAK DOBROTVORNE AKCIJE “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

90. OBLJETNICA ROĐENJA DR. STJEPANA KRANJČIĆA U KRIŽEVCIMA I ZAVRŠETAK DOBROTVORNE AKCIJE “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

Otkrivanjem i blagoslovom biste dr. Stjepanu Kranjčiću, svečanim euharistijskim slavljem te  koncertom popularne duhovne glazbe „Svetom Marku Križevčaninu u čast” u Križevcima je u subotu 6. prosinca 2008. održana proslava 90. obljetnice rođenja župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića.

Misno slavlje

Koncelebrirano je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Ane predvodio kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog Mijo Gorski. On je, govoreći u propovijedi o dr. Kranjčiću, istaknuo da su desetljeća od Kranjčićeve smrti prošle, ali da je njegov trag ostao jer da ljubav i dobrota nikada ne nestaju. Naglasio je da je Kranjčić ostao zapamćen i kao čovjek i kao svećenik, da nije pokleknuo, već da je bio uspješan jer je živio ono što je naviještao, jer je svojim životom bio primjer svakom svećeniku i vjerniku.

„Kranjčić nam u današnjem vremenu dvoličnosti može biti primjer kako čovjek treba biti dosljedan u vjeri, budući da živimo u velikom raskoraku između deklarirane vjere i praktičnoga života. Dvoličnost se Kranjčiću nije mogla dogoditi. On je znao da nema jeftine ljubavi, jeftinoga dobra i jeftinoga spasenja”, rekao je kanonik Gorski kazavši da je Kranjčić znao da je Bog prisutan i u zlu vremenu i u zlu čovjeku. „Božić je danas više običaj, a manje dočekivanje Isusa, život je postao više kolotečina, a manje iščekivanje čovjeka”, zaključio je kanonik Gorski rekavši da  je to kod Kranjčića i u njegovu vremenu bilo sasvim suprotno.

Misu je glazbeno obogatilo pjevanje i sviranje grupe „Novo svitanje”, a u popričesnom dijelu spiker Tomislav Baran pročitao je „Pričesnu molitvu” Stjepana Kranjčića, dok je kantautorica Daniela Sisgoreo-Morsan otpjevala autobiografsku pjesmu posvećenu župniku Kranjčiću.

Otkrivanje biste

Uoči misnoga slavlja ispred župne crkve sv. Ane otkrivena je i blagoslovljena bista dr. Stjepanu Kranjčiću akademske kiparice Mirjane Drempetić-Hanžić-Smolić iz Zaboka. Bista je teška oko 40 kilograma, visoka je 65 cm, širine 45 i dubine 30 cm. Postolje biste darovalo je križevačko građevinsko poduzeće SKIMT, a za uređenje se pobrinulo Komunalno poduzeće Križevci. Bistu su u zajedništvu podignuli: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, obje križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Grad Križevci i Hrvatska udruga „Muži zagorskoga srca” Zabok.

Bistu je blagoslovio kanonik Gorski, a u prigodnom su programu uime organizatora govorili: križevački gradonačelnik Branko Hrg, predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran, župnik župe sv. Ane Krešimir Žinić i stoloravantelj Udruge „Muži zagorskoga srca” Rajko Fureš. U kulturno-duhovnom programu sjemeništarac Ivan Šturlić i spiker Tomislav Baran pročitali su nekoliko pjesama posvećenih Stjepanu Kranjčiću, a Zbor mladih križevačkih župa otpjevao je Kranjčiću posvećene uglazbljene stihove.

Koncert duhovne glazbe

Nakon mise u križevačkoj sportskoj dvorani održan je koncert popularne duhovne glazbe „Svetom Marku Križevčaninu u čast” kao završetak tromjesečne dobrotvorne akcije „Dr. Stjepan Kranjčić” u kojoj je istoimena udruga, u iščekivanju početka izgradnje svetišta sv. Marka Križevčanina u Križevcima, prikupljala sredstva za intenzivnije promicanje štovanja sv. Marka. Uime domaćina oko 1000 okupljenih poštovatelja sv. Marka Križevčanina i Stjepana Kranjčića na početku je koncerta pozdravio župnik župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Ivan Novak, a uime suorganizarota Hrvatskoga katoličkog radija publici je koncert predstavio glazbeni producent Slavko Nedić.

Nastupili su: križevački vokalni sastav „Allegro”, Daniela Sisgoreo-Morsan, Željka Marinović, Ljubo Vuković, Vladimir Kočiš Zec, Ivan Mikulić, Dražen Žanko te bendovi „Zakon neba” i „Novo svitanje”. Kroz program koncerta, kao i kroz program blagoslova biste, vodili su Tanja Popec i Damir Kopriva.

Poštanski žig

Na sam dan Kranjčićeva rođenja, u petak 5. prosinca 2009., u križevačkom poštankom uredu u uporabi je bio prigodni žig s likom Stjepana Kranjčića i prigodnim natpisom o 90. obljetnici župnikova rođenja. Autorica žiga promjera 33 mm je Štefica Palošika.

PRILOZI

Plakat