PROSLAVLJENA 90. OBLJETNICA KRANJČIĆEVA ROĐENJA

PROSLAVLJENA 90. OBLJETNICA KRANJČIĆEVA ROĐENJA

Na dan 90. obljetnice rođenja križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića u petak 5. prosinca u Kranjčićevu rodnom Petrijancu svečanim je misnim slavljem te predstavljanjem Kranjčiću posvećenih književnih djela održana prigodna obljetnička svečanost.

Misno slavlje

Euharistiju je u koncelebraciji s deset svećenika, među kojima su bili domaći petrijanečki župnik Ivan Sakač te križevački župnici Krešimir Žinić i Ivan Novak, u petrijanečkoj župi sv. Petra i Pavla predvodio pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić. Uvodne je riječi, pozdravljajući petrijanečke i križevačke civilne vlasti predvođene petrijanečkim načelnikom Vladimirom Kurečićem i križevačkim gradonačelnikom Brankom Hrgom, domaće vjernike te oko 150 hodočasnika iz Križevaca, uputio župnik Sakač ističući da je mali petrijanečki dječak Stjepan postao veliki čovjek kojim se Petrijančani mogu ponositi.

Biskup Košić u uvodnom pozdravu izrazio je zadovoljstvo što se na proslavi Kranjčićeve okrugle obljetnice okupilo puno svećenika i vjernika. Rekao je da je od tridesetak svećenika koliko ih je poteklo iz Petrijanca, a i sam je jedan od njih, Stjepan svojim životom i djelovanjem zaslužio glas svetosti u Križevcima. U propovijedi je detaljno ispripovijedao o Stjepanovu kratkom, a sadržajnom životnom putu koji se ugasio rano, u pedesetoj godini života nakon druge operacije tumora na mozgu u jednom rimskoj poliklinici. Podsjetio je da su Stjepana rodili Mara, djevojački Papec i Josip Kranjčić, da je Stjepan bio najmlađe deseto dijete i da mu je majka umrla dok je imao samo sedam mjeseci. Vjerojatno je zbog tako velikoga gubitka u najranijoj životnoj dobi Stjepanu bio posebno važan stariji brat svećenik Matija Kranjčić, ozaljski župnik kod kojega je Stjepan i služio mladu misu, rekao je biskup Košić podsjetivši na to da su Matiju kasnije ubili komunisti i da se ni ne zna gdje mu je grob.

Biskup je govorio i o Kranjčićevu tajničkom služenju na Nadbiskupskom duhovnom stolu, o njegovu čvrstom i nepokolebljivom stajanju uz nadbiskupa Stepinca, o Stjepanovu progonu iz Zagreba, djelovanju u Hrvatskom Leskovcu i Rakovu Potoku gdje pomagao tadašnjem župniku Franji Kuhariću, o Kranjčićevu doktoratu kanonskoga prava te dolasku u Križevce i njegovu kreposnom križevačkom životu u svih 16 godina do smrti. Na pitanje što je Kranjčiću davalo snagu da u onim olovnim komunističkim vremenima ustraje u gradu sv. Marka Križevčanina biskup je odgovorio da je snagu crpio iz euharistije i potpunoga predanja Bogu. „Kranjčić je bio željeznoga karaktera, nije se dao zastrašiti, maksimalno je uspijevao u svojem pastoralnom radu unatoč ondašnjoj za vjeru nepovoljnoj atmosferi. Usudio se voditi procesije s Presvetim po gradu sa željom da se društvo prožme evanđeljem i da vjera ne bude zatvorena samo u četiri zida. Zbog svega su mu ljudi zahvalni, zato mu 40 godina na grob nose cvijeće i svijeće i mole mu se kao svecu”, istaknuo je biskup Košić rekavši da se Kranjčiću svi možemo uteći u zagovor. „Posebno mu se možemo zagovoriti da kao pokojni svećenik izmoli više duhovnih zvanja i da po njegovu zagovoru budemo svjesni svoje osobne vjere koje se Kranjčić, makar je bio ugnjetavan pa je trpio, nije odrekao”, završio je biskup Košić ističući da je Kranjčić svijetli lik kojemu se preporučujemo i kojega preporučujemo Božjem milosrđu.

Predstavljanje knjiga

Nakon mise u posebno lijepoj i emocionalnoj atmosferi,  predstavljena je bojanka „Župnik tješitelj” i slikovnica „Molitva od 10 kilometara” autorice SonjeTomić, pripovijetka „U noći” Stjepana Tomića te DVD s animacijom slikovnice i pripovijetke.

O tim izdanjima koja su nastala na temelju pedesetak dosad prikupljenih svjedočanstava o župniku Kranjčiću uz autore je uime nakladnika Glasa Koncila govorio direktor Nedjeljko Pintarić, a uime izdavača Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” o izdanjima te o ostalim sadržajima Godine Stjepana Kranjčića koja je u tijeku govorio je urednik knjige križevački župnik Krešimir Žinić. Ulomke je iz djela čitao spiker Tomislav Baran, a prigodni su skeč s detaljima iz župnikova života izveli „Isusovi učenici”, skupina djece iz križevačke osnovne škole Ljudevita Modeca predvođeni vjeroučiteljicom Valentinom Palošikom. U glazbenom je dijelu nastupio župni zbor mladih iz Petrijanca koji su otpjevali dvije Stjepanu Kranjčiću posvećene pjesme. Kranjčićev suvremenik i svjedok Željko Štubelj pročitao je svoje doživljaj  župnika Kranjčića vezano uz Kranjčićevu duboku marijansku pobožnost te uz Lurd odakle je Štubelj donio svijeću koja je gorjela tijekom mise, a koja će dogorjeti na zatvaranju Godine Stjepana Kranjčića u Križevcima u travnju sljedeće godine.