LIKOVNA KOLONIJA “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

LIKOVNA KOLONIJA “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

Tromjesečna dobrotvorna akcija „Dr. Stjepan Kranjčić” osmišljena radi intenzivnijega štovanja trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, a u iščekivanju početka izgradnje svetišta sv. Marka u Križevcima, nakon uspješnog je koncerta „Sveti Marko Križevčanin i Križevci u Lisinskom” nastavljena u subotu 13. i nedjelju 14. rujna 2008. u Križevcima na likovnoj koloniji „Dr. Stjepan Kranjčić”.

Na molbu domaćina: Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, obje križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina te sv. Ane, Grada Križevaca i Križevačkoga likovnog kruga predvodnica dvodnevnoga umjetničkog susreta oko 40 likovnih umjetnika iz različitih dijelova Lijepe naše bila je Sakralna galerija hrvatskih umjetnika „Laudato” iz Zagreba. Zato su na otvorenju kolonije u župnom dvoru sv. Ane okupljene pozdravili i zahvalili im na umjetničkom doprinosu domaći križevački župnik Krešimir Žinić, križevački gradonačelnik Branko Hrg, direktorica Turističke zajednice Križevci Vlasta Kliček, dok je uime „Laudata” govorila direktorica Ksenija Abramović, a koloniju je otvorio umjetnički voditelj kustos prof. Stanko Špoljarić.

Slikari i kipari zatim su prionuli stvaranju ponajviše sakralnih motiva kojih je u Križevcima u izobilju te slikanjima pejsaža. Domaćini su im pokazali grad, puno povijesnih crkva i grkokatoličku katedralu u užem središtu grada, a subotnji je susret završio večerom po „Križevačkim štatutima” najpoznatijim hrvatskim vinsko-pajdaškim regulama koje su uprizorili Vlasta Kliček kao hižna mamica i poznati križevački slikar hiperrealist prof. Zoran Homen kao hižni japica. U toj su prilici u „križevačko pajdaštvo”, uz okupljene umjetnike, primljeni tek pristigli križevački župnik Ivan Novak i gvardijan samostana franjevaca konventualaca na Sv. Duhu u Zagrebu fra Zdravko Tuba.

Nakon nedjeljne je mise upriličen posjet Kalniku i biblijskom vrtu mira, a nakon likovnoga je rada kolonija završila odlaskom slikara na promotivni koncert CD-a s pjesmama posvećenima sv. Marku Križevčaninu. Time su nastavljeni sadržaji godine Dr. Stjepana Kranjčića koji će u Križevcima trajati do 10. travnja 2009.