NAJAVA DOBROTVORNE AKCIJE “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

NAJAVA DOBROTVORNE AKCIJE “DR. STJEPAN KRANJČIĆ”

Na konferenciji za novinare u četvrtak 4. rujna 2008. u Velikoj vijećnici Gradskog poglavarstva u Križevcima Dobrotvornu akciju „Dr. Stjepan Kranjčić” predstavili su križevački gradonačelnik Branko Hrg, križevački župnik Krešimir Žinić i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.

Svečanim koncertom „Križ nek’ ti sačuva ime – sv. Marko Križevčanin i Križevci u Lisinskom” u nedjelju 7. rujna u 20 sati započet će tromjesečna dobrotvorna akcija „Dr. Stjepan Kranjčić” radi promicanja štovanja sv. Marka Križevčanina, a u iščekivanju izgradnje svetišta sv. Marka u Križevcima.

Tako će prvi put hrvatski svetac, i to treći hrvatski svetac te prvi i jedini svetac Zagrebačke nadbiskupije – sveti Marko Križevčanin – glazbeno i scenski biti predstavljen u hramu hrvatske glazbe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Sv. Marka će se predstaviti kao zaštitnika katoličkog tiska, što je još četrdesetih godina prošloga stoljeća odredio sada bl. Alojzije Stepinac, te kao zaštitnika europskih integracija, što sv. Marko po svojem poslanju i djelovanju uistinu jest.

Koncert, kao i cijelu dobrotvornu akciju, organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, kojoj su se priključile obje križevačke župe: BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina te sv. Ane, kao i Grad Križevci. Pokrovitelj je potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec.

Na koncertu će nastupiti poznati hrvatski pjevači različitih glazbenih usmjerenja te glumci: Ivanka Boljkovac, Mira Vlahović, Barbara Othman, Nikša Radovanović, Jacques Houdek, Kvartet „Gubec”, Klapa „Sagena”, VS „Allegro”, Bube, Daniela Sisgoreo-Morsan, Adam Končić, Vid Balog, Rene Medvešek, Tomislav Martić, Tomislav Baran, Vlasta Kliček, Zoran Homen. U programu će gostovati Tatjana Matejaš Tajči (video vezom) i Marko Perković Thompson, a svirat će najbolji hrvatski amaterski orkestri, sve Križevčani, od kojih tamburaši već duže vrijeme imaju status najboljih u Europi. Tako će svoje umijeće na instrumentima pokazati: Tamburaški orkestar GŠ Alberta Štrige sa solisticom Anom Fortuna i dirigentom Stjepanom Fortuna, zatim Gradski puhački orkestar Križevci s dirigentom Mariom Komazinom te HPD „Kalnik” uz orgulje Ozrena Bogdanovića i dirigenticu Branku Špoljar. Harfu će svirati Marija Mlinar, a kroz program će voditi Lejdi Oreb i Tanja Baran.

Dobrotvorna akcija bit će nastavljena 13. i 14. rujna Likovnom kolonijom „Dr. Stjepan Kranjčić koju predvodi Sakralna galerija hrvatskih umjetnika „Laudato, zatim 2. listopada nogometnom utakmicom između Hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije i ekipe „Lica s naslovnica”, a dobrotvorna će akcija završiti velikim koncertom duhovne glazbe 6. prosinca u križevačkoj sportskoj dvorani.

Cijela je dobrotvorna akcija zamišljena kao dio programa Godine dr. Stjepana Kranjčića, već 40 godina pokojnoga križevačkog župnika na glasu svetosti koji još pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća redovito poštovao i zazivao sv. Marka, koji je redovito i nesebično duhovno i materijalno pomagao svojim vjernicima te je i osnovao prvi caritas u Križevcima. Zato dobrotvorna akcija i nosi Kranjčićevo ime.

Svi koji mogu i žele pomoći dobrotvornu akciju svoj dar mogu uplatiti na broj žiro računa: 2360000-1300064829, Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Ivana Zakmardija Dijanovečkog 1, Križevci, uz naznaku: Za promicanje štovanja sv. Marka Križevčanina.

 

PRILOZI

Letak