„DJEČJI KRANJČIĆ” PREDSTAVLJEN MINISTRU ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

„DJEČJI KRANJČIĆ” PREDSTAVLJEN MINISTRU ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

„DJEČJI KRANJČIĆ” PREDSTAVLJEN MINISTRU ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, nacionalni natječaj za literarno i likovno stvaralaštvo protkano kršćanskim vrednotama učenika osnovnih škola – popularno zvan „Dječji Kranjčić“, predstavljen je u petak 24. veljače 2017. ministru znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Pavi Barišiću.

U izaslanstvu koje je predstavljalo natječaj i susret u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu bili su autori i organizatori „Dječjeg Kranjčića“, ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca prof. Dražen Bokan i koordinatorica natječaja prof. Martina Valec Rebić te predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. Tanja Baran. S njima je bio i dominikanac dr. Anto Gavrić, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, koji je predstavio bogatu dosadašnju suradnju između Hrvatske dominikanske provincije, Udruge i Škole iz Križevaca, a posebice prošlogodišnji 5. „Dječji Kranjčić“ koji je u povodu 800 godina Reda propovjednika bio posvećen dominikancima.

Ministru Barišiću, s kojim su bili njegov glavni savjetnik Ivan Milanović-Litre i državni tajnik mr. sc. Hrvoje Šlezak, dr. Baran je predstavila cjelokupno desetogodišnje djelovanje Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ s naglaskom na tri nacionalna projekta iz kršćanske kulture Dane hrvatskih svetaca i blaženika, Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, tzv. „Književni Kranjčić“ i Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Progovorila je o višegodišnjoj uspješnoj suradnji s Osnovnom školom Ljudevita Modeca oko „Dječjega Kranjčića“ te sa svima onima koji podupiru natječaj i susret, od „Glasa Koncila“ koji je nakladnik svih izdanja Udruge, pa tako i svakogodišnjeg zbornika „Dječjeg Kranjčića“, do izdavača koji su prokrovitelji nagrada, zatim lokalne zajednice, Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, križevačkih župa i ostalih podupiratelja koji su važni za izvedbu Susreta. Pohvalila je školu koja se odlučila za organizaciju „Dječjeg Kranjčića“ kao iznimno opsežene, ali vrlo vrijedne izvannastavne aktivnosti koju svi uključeni profesori izvode bez ikakve financijske naknade.

Martina Valec Rebić kao koordinatorica Susreta predstavila je sam tijek natječaja i susreta, s naglaskom na to da se u pet godina postojanja „Dječjeg Kranjčića“ na natječaj javilo više od 200 osnovih škola s oko 1500 učenika,  koji su na natječaj sa svojim mentorima poslali više od 1600 literarnih (pjesme, priče, igrokazi) i likovnih radova. Govorila je o uspjehu završnih svečanosti na kojima se svake godine dodjeljuju nagrade, djeca sama interpretiraju najbolje radove koje izabire stručno ocjenjivačko povjerenstvo (Sonja Tomić, Nada Babić, Vojmil Žic, Tomislav Buntak), predstavlja zbornik najuspjelijih radova te se održavaju radionice za mentore i djecu na temu kršćanskoga stvaralaštva. Predstavila je i mrežnu stranicu „Dječjeg Kranjčića“ www.djecji.kranjcic.hr.

Ravnatelj Bokan govorio je o zauzetosti djelatnika škole oko projekta, o organizacijskoj problematici, financiranju „Dječjeg Kranjčića“ te je pozvao ministra Barišića da se odazove na završni susret 6. „Dječjeg Kranjčića“ u Križevce uoči Dana grada u subotu 22. travnja 2017.

Ministar Barišić je prihvatio pokroviteljstvo 6. „Dječjeg Kranjčića“, najavio osobni dolazak ili dolazak najbližih suradnika u Križevce, pohvalio inicijativu, zahvalio organizatorima na izvedbi složenog natječaja i susreta te izrekao potporu za buduće „Dječje Kranjčiće“.

Križevčani su tom prigodom darovali ministru izdanja Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, knjige posvećene župniku Kranjčiću te zbornike s „Književnog“ i „Dječjeg Kranjčića“, a on je uzvratio prigodnim darovima.