ODRŽANA SPOMEN-SVEČANOST 49. GODIŠNJICE SMRTI KRIŽEVAČKOGA ŽUPNIKA DR. STJEPANA KRANJČIĆA

ODRŽANA SPOMEN-SVEČANOST 49. GODIŠNJICE SMRTI KRIŽEVAČKOGA ŽUPNIKA DR. STJEPANA KRANJČIĆA

ODRŽANA SPOMEN-SVEČANOST 49. GODIŠNJICE SMRTI KRIŽEVAČKOGA ŽUPNIKA DR. STJEPANA KRANJČIĆA

U Križevcima je u četvrtak 6. travnja 2017. održana spomen-svečanost 49. godišnjice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića. Misno je slavlje tim povodom predvodio kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Lovro Cindori.

Koncelebrirali su predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević, dominikanac dr. Anto Gavrić i župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček. Za oltarom je bio i đakon Dominik Jaić, a glazbeni obol misnoj svečanosti dao je župni zbor. Sudjelovali su križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović i izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Stipe Zeba.

U propovijedi je mons. Cindori, nakon podsjećanja na ključne crte Stepinčeve duhovnosti,  zaključio da su trojica uzornih svećenika crpila svoju snagu na Stepinčevu izvoru, a da su ta trojica Franjo Kuharić, Stjepan Kranjčić i Marijan Radanović.

– Kardinal Kuharić za nas je svećenike, redovnike i redovnice molio, postio, činio pokoru, duhovno nas je pratio. Uz Stjepana Kranjčića se, kao uzornu osobu svećenicima i vjerničkom puku, veže divan splet duhovnosti i pobožnosti, što ih i danas njeguju svećenici, djeca i mladi, odrasli, djedovi i bake, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-križevačka biskupija. A mons. Marijan Radanović svojim je djelovanjem osvojio narod kao dobri duh Karlovca. – istaknuo je mons. Cindori povezavši časnog župnika Kranjčića sa sv. Markom Križevčaninom, slavnim, na čast oltara proglašenim križevačkim sinom.

– Neka vama u Križevcima bude na čast što uz sv. Marka Križevčanina na putu imate drugoga sveca svojega župnika Stjepana Kranjčića. – naglasio je mons. Cindori govoreći o izvanrednim svjedočanstvima vjernika o župniku Kranjčiću koja su objavljena u knjizi koja u naslovu nosi Kranjčićevo geslo koje je redovito ponavljao „Ili jesi ili nisi“.

– Nama svećenicima, ali i vjernicima to – ili jesi ili nisi – stalna je opomena, poziv na duhovnost, kajanje za grijehe i izvršenje pokore. I po tome je Stjepan Kranjčić, a ponajprije po svojem kreposnom životu, bio duhovni otac mnoštvu vjernika koji se iz generacije u generaciju sjećaju njegove duhovne veličine. – poručio je mons. Cindori i zaključio da su i Kuharić i Kranjčić i Radanović bili divni svećenici koji su nosili terete svojih života, ali nisu odustajali od duhovnosti kojom su osvajali.

Nakon mise u župnoj crkvi sv. Ane premijerno je izveden poetsko-glazbeni recital „Zašto me pozvao Gospod?“ nadahnut pjesništvom dr. Stjepana Kranjčića. Recital su vrlo kreativno i scenski vrlo dojmljivo osmislili i izveli članovi dramske družine „Ozana“ KUD-a „Braća Radić“ iz Visokog kraj Novog Marofa, pod vodstvom Tibora Martana.

Uoči misnoga slavlja i izvedbe poetsko-glazbenog recitala križevački su se vjernici i gosti okupili na Kranjčićevu grobu na križevačkom gradskom groblju. Položili su vijence i izmolili molitvu za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića. Nekoliko učenika Osnove škole Ljudevita Modeca uz vodstvo vjeroučiteljice Valentine Jurišić pročitalo je nekoliko Kranjčićevih pjesama. Obred je predvodio župnik Soviček.

Svečanost Kranjčićeva spomena zajedno su organizirale Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.